Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

AMAZON OPTUŽEN ZA CENZURU KNJIGA SA GAY TEMATIKOM

Foto: remybumppo.org

Vidalove knjige među prvima su skinute s liste

ZAGREB Amazon se ovih dana našao u priličnim problemima nakon što je sa svoje liste bestselera skinuo dobar dio knjiga gay tematike, uključujući i one cijenjenih autora kao što su Gore Vidal, Annie Proulx i E. M. Foster.

Tehnička pogreška

Šefovi Amazona poručili su da je do promjena na listi došlo zbog pogreške u katalogizaciji, u što malo tko vjeruje.

Nema Planine Brokeback

„Brokeback Mountain“ Annie Proulx i „The city and the Pillar“ Gorea Vidala među prvima su uklonjene s liste, što je izazvalo ogorčene reakcije korisnika, ali i izdavačkih kuća spomenutih pisaca koji su istaknuli kako je jedini razlog skidanja s liste činjenica da je riječ o knjigama koje se bave gay temama.

Posjetitelji Amazona optužili su ovu najveću on-line knjižaru za cenzuru, a mnogi su najavili da više nikada na Amazonu neće kupovati knjige.

Najviše komentara oko ovog, u najmanju ruku skandaloznog Amazonova postupka krenulo je s Facebooka i Twittera, na kojima korisnici već od proteklog vikenda pozivaju sve na bojkot Amazona.

Među autorima čijih knjiga više nema na Amazonovoj listi su još James Baldwin, Mark Doty, Paul Lisicky, Craig Seymour i Stephen Fry.

Nova lista

Međutim, šefovi Amazona su preko svog glasnogovornika poručili da je do promjena na listi došlo zbog tehničke pogreške pri katalogizaciji knjiga, u što malo tko vjeruje s obzirom na to da na listi više nema knjiga čija je tema isključivo homoseksualnost.

Izvor: Jutarnji hr A. Arslani

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *