Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBELEŽAVA SE DVA VEKA OD ROĐENJA TVORCA PISMA ZA SLEPE

U Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu juče je otvorena izložba povodom dva veka od rođenja Luja Braja, tvorca reljefnog pisma za slepe.

Postavka „Put svetlosti-Brajevo pismo i obrazovanje slepih u Srbiji“ predstavlja različitu literaturu na Brajevom pismu, kao i opremu za pisanje, reljefne tablice, šila i pisaće mašine.
Izložba je prilagođena osobama sa oštećenim vidom i njihovom taktilnom čulu, pa su eksponati izloženi u otvorenim vitrinama i obeleženi legendama štampanim brajevim pismom.

Luj Braj je rođen 1809. godine u Francuskoj. Oslepeo je u trećoj godini nakon nesreće u očevoj radionici. U svojoj dvadesetoj godini objavio je rad „Pisanje reči i muzike pomoću tačaka, namenjeno slepim osobama“.

Brajevo pismo, nakon dugogodišnjeg osporavanja, priznato je kao zvanično pismo za slepe 1854. dve godine nakon Brajeve smrti.

Izložbu u Univerzitetskoj biblioteci je otvorio rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, koji je tom prilikom rekao da se trenutno radi na utvrđivanju preciznog broja studenata sa hendikepom na fakultetima u Beogradu i definisanje njihovih najvećih problema.

„Potrebna nam je pomoć studenata sa hendikepom, oni su ti koji treba da nas upute i kažu nam šta im je najpotrebnije. Vrata univerziteta su im uvek otvorena i u svako doba mogu da dođu da razgovaramo“, rekao je Kovačević.

On je podsetio da je u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković pre godinu dana otvoren Centar za studente sa hendikepom koji za cilj ima da podstakne što veći broj mladih sa različitim vrstama hendikepa da upišu fakultet i omogući im što efikasnije studiranje.

„Problem je u tome što se mali broj osoba sa hendikepom odlučuje da studira pošto nisu sigurni kako će se u svemu snaći i na kakve će proble naići“, kazao je Kovačević.

On je najavio da bi pored Beograda centri za studente sa hendikepom trebalo uskoro da zažive i na ostalim univerzitetima u Srbiji.

Izvor: Blic Online/Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *