Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEPOTKUPIVO PRIPOVEDANJE

U KNJIŽARI „Akademija“, u utorak veče u 18 časova našoj publici predstaviće se nova autobiografska proza Igora Mandića, „U zadnji čas“, u izdanju kuće „Profil knjiga“. Kako ističe njen urednik, i urednik beogradskog izdanja knjige, kritičar Mihajlo Pantić, „U zadnji čas“ je nastavak Mandićeve „Nehotične autobiografije“, hita „Sebi pod kožu“, u kojoj spretno prepliće aktuelna zbivanja s prisećanjima na davna vremena: odrastanje u Dalmaciji, studiranje u Zagrebu, novinarske početke, velike polemike s uglednim protivnicima iz sveta kulture i politike…

– Najveći uspeh mnogih nekadašnjih i današnjih pisaca iz ovih krajeva sveta biće, jednom, upravo u tome što je o njima pisao – Igor Mandić.

Ne tako davno, književna kritika smatrana je ozbiljnim i odgovornim poslom, a oni koji su se njome bavili na takav način predstavljali su poseban oblik kulturne institucije. Mandić je jedan od takvih, retkih kritičara – institucija – kaže Pantić. – I sada, kada nam u knjizi „U zadnji čas“ nepotkupljivo i snažno pripoveda svoj život, Mandić me uverava u vrednost i istinitost oglašenog principa – treba pripovedati živo i zanimljivo, o svemu što je vredno priče. Tako i čini.

Deo novog, dramatičnog svođenja „ličnih računa“ pripada i obostranoj ljubavi Igora Mandića i Beograda, gde je, kako tvrdi, proveo neke od najlepših jeseni i zima svoje mladosti.

– Od 1965, ja se više nisam mogao odlepiti od svoje fascinacije beogradskim intelektualcima, i od tada – taj Beograd, koji se kreće od građanskog duha i duhovnosti i pravi raznolike krugove – jeste moj Beograd – izjavio je Mandić za „Novosti“.

NOVA IZDAVAČKA KUĆA

„PROFIL knjiga“ je nova kuća na našem tržištu (osnivač je zagrebački „Profil“, najveći i najpoznatiji izdavač u Hrvatskoj), i po rečima direktora Nade Osmajić, osnovana je sa ciljem da predstavi najzanimljivija dela savremenih autora. Posle kontroverzne knjige „Gospoda tužiteljka“ Karle del Ponte, objavili su i dela mladih prozaista – „Noge Jarmile Kratofilove“ Mihajla Spasojevića, „Deca Patrasa“ Zorana Ferića, „Naš čovek na terenu“ Roberta Perišića. Poslednje izdanje je knjiga Igora Mandića „U zadnji čas“. Jedan od novih uzbudljivih naslova koji će se uskoro naći u našim knjižarama jeste „Frida“, romaneskna priča Slavenke Drakulić o životu meksičke slikarke Fride Kalo.

Izvor: Večernje novosti R.R.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *