Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MILORAD MIŠKOVIĆ OBELEŽIO 60 GODINA UMETNIČKOG RADA

BEOGRADPovodom 60 godina karijere poznatog baletskog umetnika Milorada Miškovića, u Narodnom pozorištu su održani svečana promocija knjige „Igrati život“ i Gala koncert, prikazan film „Skok u beskraj“ i otvorena izložba o tom umetniku.

Veče posvećeno baletskom umetniku koji je imao bogatu internacionalnu karijeru, počelo je sinoć projekcijom filma „Skok u beskraj“ autora Ivana Jovanovića snimljenog u Francuskoj 2007.godine.

U filmu, Mišković se seća početaka u Beogradu gde je započeo svoju baletsku karijeru kao solista Narodnog pozorišta. Uz obilje fotografija i inserata iz predstava u kojima je igrao širom sveta sa najvećim imenima baleta, dokumentarnih zapisa iz različitih perioda njegove blistave karijere, film o Miškoviću je izvanredan vodič kroz istoriju baletske umetnosti druge polovine 20. veka.

Internacionalna karijera

Veoma brojna publika, poštovaoci umetnosti baletskog velikana i njegove kolege svih generacija, negodovali su međutim zbog filma lošeg tonskog kvaliteta kao i nastavak promocije knjige koji se jedva čuo sa Velike scene.

Monografiju „Igrati život“ u izdanju Arhiva grada Beograda i Narodnog pozorišta predstavili su direktor Arhiva dr Branka Prpa, direktor baleta Narodnog pozorišta Konstantin Kostjukov, Jovan Ćirilov i autorka Marija Janković.

Mišković je iz rodnog Valjeva došao u Beograd kao 17-togodišnji mladić krijući godine kako bi bio primljen u Narodno pozorište. Na prvom gostovanju nacionalnog teatra u Francuskoj 1947. godine on ostaje u Parizu i počinje internacionalnu karijeru.

Sarađivao je sa najvećim umetnicima svog doba: Seržom Lifarom, Morisom Bežarom, Žanom Koktoom. Bio je inspiracija velikim koreografima.

Prema rečima Ćirilova, Mišković je uzvratio najbolje svom narodu tako što je postao slavan.

Partner velikih balerina

U svetu nema nijedne enciklopedije igre u kojoj nije njegovo ime, rekao je Ćirilov. Partner velikih balerina toga vremena Alisije Markove, Ivet Šovire, Žanin Šara, Karle Frači, Ljudmile Čerine, Mišković osniva svoju trupu i kako je sam istakao u filmu, bez ičije finasijske pomoći, samo zahvaljujući dobroj igri, nastupa u Francuskoj i celom svetu promovišući mlade igrače, koreografe, kompozitore i slikare.

Dobro raspoložen i u punoj snazi Mišković (81) je „dolepršao“ na scenu u svom prefinjenom maniru sigurnog i velikog igrača koji još uvek pleni pojavom iako je prestao sa igrom u 54. godini.

„Šta više reći posle ovako lepih reči o meni sem hvala ti sudbino, posmatram svoj život, to je kao neko drugo biće, ali je ipak bio moj život i mislim: kakvu je sreću imao ovaj čovek“, rekao je Mišković.

U drugom delu večeri održan je gala koncert posvećen velikom baletskom umetniku na kome je nastupio gost šestog Beogradskog festivala igre izraelski koreograf i igrač iz Francuske Emanuel Gat i Roj Asaf, ansambl Baleta Narodnog pozorišta i Ansambl narodnih igara i pesama Kolo.

U foajeu druge galerije postavljena je i izložba fotografija iz bogate igračke karijere proslavljenog srpskog igrača i koreografa, jednog od najvećih baletskih igrača 20. veka, međunarodne baletske zvezde impozantne igračke biografije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *