Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

U PRIPREMI FRANCUSKI FILM O AFERI MARKOVIĆ – DELON

PARIZ Francuska tv stanica Kanal+ započela je pripreme na snimanju 90 minutnog filma o „aferi Marković“, čuvenom skandalu koji je tresao Francusku početkom 70-ih godina prošlog veka.

Ova politička afera, koja je punila stranice ondašnje štampe, započela je ubistvom Stevice Markovića, bivšeg telohranitelja poznatog francuskog glumca Alena Delona, čije je telo u stanju raspadanja pronađeno 1. oktobra 1968. godine na deponiji u jednom selu nadomak Pariza.

Na osnovu Markovićevih pisama, policija je prvo posumnjala da iza ubistva stoje Delon i njegova tadašnja supruga Natali, kao i korzikanski kriminalac Fransoa Markantoni.

Ali, ubrzo potom, u listu „Figaro“ objavljeno je anonimno pismo u kome se govori o učešću visokih državnih funkcionera i bivših članova vlada na orgijama koje je Markantoni organizovao u Delonovoj kući. U pismu se, takođe, navodi da izvesni Jugosloven po imenu Akov ima dokaze o tome.

Od tog trenutka više nije reč samo o ubistvu, afera je dobila politički karakter. Govori se o fotografijama „posebnog karaktera“ na kojima je, navodno, bila i Klod Pompidu, supruga tada bivšeg francuskog premijera Žorža Pompidua.

Cela stvar poprima obrise zavere usmerene protiv Pompidua kako bi se sprečila njegova kandidatura na predsedničkim izborima, iza koje su, po Pompiduovom čvrstom ubeđenju, stajali ljudi bliski generalu Šarlu de Golu.


Stevica Marković je bio kriminalac sa beogradskih ulica koji je tokom 60-ih godina emigrirao na Zapad. U Parizu je radio kao Delonov telohranitelj ali i kao ljubavnik mnogih surpuga poznatih Francuza. Imao je običaj da dame slika u lascivnim pozama, a zatim fotografije šalje njihovim muževima, tražeći novac u zamenu za njih.

Njegovo raskomadano telo pronađeno je u kesi na jednom đubrištu nedaleko od Pariza.

Izvor: Radio televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *