Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROFESORICA NAPISALA HRVATSKI HIT HITOVA

„Tkanje života“ Mirjane Krizmanić ruši sve rekorde

Prof. Mirjana Krizmanić
Foto: Patrik Macek

Ako vas netko pita koja je knjiga najbrže prodavana u hrvatskoj tranzicijskoj povijesti, odgovor neće biti „Gola istina“ njemačke tabloidne web-kolumnistice Nives Celzijus ni „Razgovor“ sa samoukim kiparom i svećenikom Zlatkom Sudcem, nego „Tkanje života“ sveučilišne profesorice i psihologinje Mirjane Krizmanić.

U samo dva mjeseca Profil je zbog velike potražnje otisnuo šest izdanja te knjige, ukupno 30.000 knjiga, a prodao 25.000!?

– Nikada se ni jedna naša knjiga nije prodavala tako brzo – kaže nam Ivica Prtenjača iz Profila.

Pravo čudo

– Do sada su dobru prodaju imali neki naši domaći beletristički naslovi, ali i publicističke knjige s političkom tematikom, poput knjige Carle del Ponte. No, prodaja knjige Mirjane Krizmanić pravo je čudo, koje ne znam točno objasniti. Istina, tu je riječ o domaćem self helpu, literaturi koja u Hrvatskoj očito dobro prolazi.

No „Tkanje života“ je istinita, inteligentna knjiga žene s očito velikim iskustvom, knjiga koja nema figu u džepu, ali i ne daje lažna instant-rješenja za ljudske probleme – kaže Prtenjača.

Knjigu umirovljene, ali i borbene profesorice zagrebačkog Filozofskog fakulteta na čijoj su katedri za kliničku psihologiju u posljednjih trideset godina odgojene generacije današnjih psihologa, danas kupuju poznati i nepoznati, pisci i obična publika.

Veliki bum u prodaji knjige zabilježen je nakon što je prof. Krizmanić, inače vatrena podržavateljica civilnog društva, gostovala u nedjeljnoj emisiji Aleksandra Stankovića.

Američki uvoz

Doduše, i prije nje su kod Stankovića gostovali domaći pisci, ali to nije utjecalo na prodaju njihovih knjiga.

U hrvatskom izdavaštvu, koje je trenutačno u velikoj krizi, slučaj Krizmanić dokazuje da i knjige domaćih kvalitetnih autora mogu postati hit. Naravno, knjige o samopomoći do sada smo uglavnom uvozili iz Amerike, no prof. Krizmanić pokazuje da ljudi ipak poštuju poštapalicu „domaće je domaće“.

Izvor: Vecernji hr Denis Derk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *