Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„DON Q“ IZ ŠTUTGARTA U ATELJEU 212

Štutgart balet iz Nemačke nastupiće na Beogradskom festivalu igre sa predstavom „Don Q“, 11. aprila od 20 sati u Ateljeu 212, najavljeno je juče na konferenciji za novinare. U predstavi igraju Egon Madsen i Erik Gotje, a koreograf je Kristijan Špuk. Plesni spektakl je specifična interpretacija „Don Kihota“, koja posmatrača vodi u svet dvojice velikih igrača različitih generacija.

– Cela plesna predstava ima specifičnu priču, odnosno ideju. Na sceni su muškarci smešteni u sobe iz kojih ne mogu da izađu, što predstavlja odnos između dve različite generacije koje sagledavaju dešavanja današnjice na različite načine. Egon Madsen ima ulogu tzv. „Don Q“, odnosno starijeg gospodina, koji je nosilac priče. Egon je uvek odlično glumio, ali smo obojica prestali da se bavimo klasičnim predstavama u isto vreme, i počeli da igramo u modernim predstavama. Započeli smo zajednički rad zbog izuzetne plesne veštine, obojica možemo da uradimo čak 10 pirueta. Kasnije je naš odnos postao dublji, a Egon je postao moj anđeo čuvar, koji se brine o mojoj karijeri i vraća me na pravi put kad malo skrenem. Obojica smo klovnovi, ali nismo uvek smešni – objasnio je Erik Gotje.

– Obišli smo ceo svet sa predstavom „Don Q“, a najuspešnija je bila u Londonu. „Don Q“ je baletska, ali i pozorišna predstava. Muzika je veoma promenljiva, jer se „mešaju“ Šubert i Igi Pop. S obzirom da ja imam glavnu ulogu, Erik Gotje glumi muške i ženske uloge, pa čak i konja. Za ove uloge nas je izabrao koreograf Kristijan Špuk. Veoma smo srećni što zajedno igramo u mnogim pozorištima – izjavio je Egon Madsen.

Madsen je, inače, veoma važan za istoriju Štutgart baleta. Bio je direktor Baleta u Frankfurtu, kao i pomoćnik direktora Baleta u Štutgartu. Nakon 20 godina odsustvovanja sa scene, na poziv Jiržija Kilijana, dobija angažman u Holandskom plesnom teatru, a 1999. je postao umetnički direktor ovog teatra. Madsen sada radi kao slobodni umetnik, a najviše sarađuje sa Štutgart baletom, Norveškim nacionalnim baletom, Nacionalnim baletom Čilea, Nacionalnom plesnom kompanijom iz Madrida i Baletom Opere iz Beča. Takođe, Madsen predaje na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, Plesnoj akademiji u Roterdamu i Školi Baleta Bečke opere.

Dalija Aćin na festivalu u Beču

U bečkoj Muzejskoj četvrti, od 16. jula do 16. avgusta biće održan Međunarodni plesni festival ImPulsTanz, najavili su organizatori. Festival će otvoriti grupa svetski poznatog stepera Saviona Glovera iz Njujorka. Na festivalu će se okupiti i svetske zvezde savremenog plesa, poput grupe Ultima Vez Wima Vandekeybusa, belgijskog kultnog benda Deus rokera Maura Pawlowskog, francuske ikone koreografije Maguy Marin i CCN de Rillieux-la-Pape, Dalija Aćin sa grupom Recognize Crew, kao i Olivier Dubois. Festival nudi bogati program radionica koje obuhvataju zabavne, opuštajuće, izuzetno naporne, poznate i otkačene mogućnosti pokreta za ljubitelje plesa od četiri do 94 godine. Compress

Izvor: Danas S. Bujišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *