Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

GUŽVA OKO UPRAVNOG ODBORA

Sindikat glumaca Srbije i pojedini članovi ansambla Drame Narodnog pozorišta u Beogradu nezadovoljni kratkim rokom za predloge svojih predstavnika

U iščekivanju novog upravnika: Detalj zgrade Narodnog pozorišta u Beogradu (Foto D. Ćirkov)Dok kulturna javnost posle nedavno raspisanog konkursa nagađa i iščekuje ko će biti novi upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, burni događaji iza scene ne prestaju da potresaju nacionalni teatar.

Sada se zakuvalo oko izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora iz redova zaposlenih.

Iz Ministarstva kulture Republike Srbije, naime, u utorak, 31. marta, stigao je u Narodno hitan dopis kojim se traži, pozivajući se na usmeni dogovor između ministra Nebojše Bradića i pomoćnika upravnika Božidara Đurovića, da se sprovede postupak razrešenja starog i imenovanja novog Upravnog i Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu. I da se predlog članova iz redova zaposlenih dostavi do srede, 1. aprila, u 12 časova.

Nezadovoljni kratkim rokom za predloge svojih predstavnika, reagovali su članovi Sindikata glumaca Srbije i nekolicina iz ansambla Drame koja nije u sindikatima. Na sastanku održanom u ponedeljak, 6. aprila, odlučili su da upute pismo predsedniku vlade Mirku Cvetkoviću, u kome navode da je u tako kratkom roku bilo nemoguće ispuniti zahtev Ministarstva, uz napomenu da je učešće predstavnika zaposlenih u radu ova dva tela omogućeno Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u ustanovama kulture.

„Kako u Narodnom pozorištu postoje četiri reprezentativna sindikata i kako je izvestan broj umetnika iz ansambla Drame učlanjen u različite sindikate, ali u najvećem broju u Sindikat glumaca Srbije, koji nije reprezentativan, a neki nisu članovi sindikata, bilo je nemoguće doneti usaglašenu odluku u ovako nedopustivom roku, kraćem od 24 časa. Drugim rečima, bilo je očigledno da je u odlučivanju o kandidatima za članove Upravnog i Nadzornog odbora onemogućeno direktno učešće vrhunskih umetnika Drame”, navodi se u pismu.

Statutom Narodnog pozorišta u Beogradu, da preciziramo, predviđeno je da Upravni odbor broji ukupno sedam članova, od čega tri iz reda zaposlenih, a Nadzorni odbor tri člana, od čega jedan član iz reda zaposlenih.

– Vlada Republike Srbije je ta koja postavlja i razrešava Upravni odbor. To što je Predrag Ejdus dao ostavku, ne znači da mora da se bira novi Upravni odbor. Ako su neki članovi Upravnog odbora u ostavci, a dvoje ih je, zašto bi se birao kompletan novi Upravni odbor koji još uvek nije razrešen i zašto bi se tako mali vremenski rok davao i nalagao na osnovu usmenog dogovora za tako ozbiljnu stvar kao što je izbor članova Upravnog odbora. Mi ne želimo da budemo taoci nepromišljene politike Ministarstva kulture koja se vidi i u poslednjem dopisu i sindikalnih borbi, kaže Tatjana Mandić Rigonat, direktorka ansambla Drame.

Članovi Drame odlučili su da Vladi Republike Srbije upute predlog da glumica Nela Mihailović ostane na dužnosti člana Upravnog odbora. Glumica Ljiljana Blagojević, kako saznajemo, koju su predstavnici reprezentativnih sindikata prethodno predložili za člana Upravnog odbora i predlog u traženom roku dostavili Ministarstvu kulture, povukla je svoju kandidaturu.

Božidar Đurović, pomoćnik upravnika i v. d. upravnika, međutim, ovako komentariše zamešateljstvo oko izbora članova Upravnog i Nadzornog odbora:

– Uprava kuće je uradila sve po propisima Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture. Da je namera i Ministarstva kulture i uprave kuće bila da se za tako bitne funkcije odaberu što bolji i kvalitetniji članovi, potvrđuje podatak da su konsultovani svi sindikati u pozorištu. Da je uprava želela da ispoštuje samo zakonsku proceduru ne bi uopšte obaveštavala sindikate koji nemaju reprezentativnost, jer Ugovor predviđa da o predlozima odlučuju samo reprezentativni sindikati. Hitnost je rezultat želje Ministarstva kulture da što pre dođe do formiranja novog Upravnog odbora, kako bi se što lakše premostio period do izbora novog upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Po pozorišnim kuloarima može se čuti da su za mesto upravnika Narodnog pozorišta, pored ostalih, konkurisali Dejan Savić i Božidar Đurović, koji su već obavljali rukovodeće funkcije u nacionalnom teatru. Valjda zbog toga, ansambl Drame je reagovao izrazivši nezadovoljstvo „povodom informacije da su se za funkciju prvog čoveka nacionalnog teatra prijavili kandidati koji su već bili u prilici da se okušaju kao rukovodioci u Narodnom pozorištu, ali bez ikakvih rezultata”.

B. Trebješanin – Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *