Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVI U SVETU DIZAJNA

Dušan Nešić nagrađen najprestižnijom nagradom u oblasti dizajna proizvoda

Nagrađeni sistem rasvete „Mediko“

Dizajner Dušan Nešić dobitnik je nagrade „Red Dot“, najprestižnijeg internacionalnog priznanja koje se dodeljuje za dizajn proizvoda. Program svetiljki „Mediko“, koje je Nešić dizajnirao za kompaniju „Bak“, time je ušao u istoriju srpskog dizajna kao prvi proizvod iz naše zemlje koji je nagrađen „Crvenom tačkom“.

Nešiću će ovo priznanje biti uručeno 29. juna u nemačkom gradu Esenu, kada će „Mediko“ biti izložen u Muzeju Red Dot, koji sa oko 1.500 proizvoda – eksponata ima najveću stalnu postavku savremenog svetskog dizajna.

– „Red Dot“ će biti dodeljen u sedamnaest kategorija. „Mediko“ je nagrađen za najbolje dizajniran proizvod u oblasti medicine. Tako se na listi dobitnika, pored Nemačke, Švajcarske, Japana i drugih zemalja vodećih u dizajnu, prvi put našla i Srbija, kaže nagrađeni dizajner.

Sistem „Mediko“ predstavlja bolničku svetiljku koja omogućava direktno i indirektno osvetljenje bolničkih soba, kao i razvod strujne i komunikacione instalacije, neophodne za negu pacijenata. U kompaniji „Bak“ kažu da su neke bolnice iz Danske i Italije već pokazale interesovanje za ovaj proizvod.

– Inicijativu za osmišljavanje ovakvog sistema rasvete dali su rukovodioci „Baka“ jer se to uklapa u njihovu strategiju obogaćivanja asortimana. Bilo je potrebno tri godine da dođemo do finalnog rezultata, jer je ovakav tip proizvoda zahtevan što se tiče i dizajna i proizvodnje. Ideja je bila da napravimo jednostavan, a opet funkcionalan proizvod koji zadovoljava sve standarde. Neki od sadašnjih bolničkih sistema rasvete su prilično glomazni, iz njih vire razni kablovi i utičnice, pa to može delovati prilično zastrašujuće i frustrirajuće za samog pacijenta. „Mediko“ je zamišljen kao jedna linija koja pruža dovoljno svetlosti, a, opet, ne ometa druge pacijente, kaže Dušan Nešić, koji se poslednjih nekoliko godina posvetio dizajnu svetiljki i sistema rasvete.

Nešić je 1988. godine diplomirao, a 1993. magistrirao industrijski dizajn na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde danas ima zvanje vanrednog profesora. Član je ULUPUDS-a, a, osim za kompaniju „Bak“, radio je na projektima industrijskog dizajna i za „Alfa plam“, „ENEL“, IMK „14. oktobar“, „Hipol“ i druge. Pored nagrade „Red Dot“, dobitnik je priznanja „Dobra igračka“, kao i nagrade Privredne komore Beograda u znak priznanja za rad na afirmaciji i promociji dizajna.

– Mislim da se u Srbiji dizajn često površno shvata jer se svodi samo na estetiku nekog proizvoda. Industrijski dizajn podrazumeva da, pored estetske, proizvod ima i funkcionalnu i konstruktivnu vrednost, kaže Nešić.

„Red Dot“ (crvenu tačku) pre pet godina dobio je i srpski dizajner Branko Lukić, ali je proizvod za koji je tada nagrađen proizvela jedna švajcarska kompanija.

Izvor:  Politika S. Korać

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *