Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PREMIJERA „MIRIS KIŠE NA BALKANU“

Na sceni „Madlenianuma“ 12. aprila biće premijerno izvedena predstava „Miris kiše na Balkanu“, po romanu Gordane Kuić, u dramatizaciji Nebojše Romčevića i režiji Ane Radivojević Zdravković, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsednica Upravnog odbora „Madlenianuma“ Danka Teodorović podsetila je da je ovaj roman, porodična saga o Sefardima iz prve polovine 20. veka, objavljen 1986. godine i odmah postao hit, te je doživeo čak 22 izdanja.

„Nadamo se da će i naša predstava biti rado i dugo gledana“, rekla je ona dodajući da su karte za planirana tri izvođenja u aprilu i tri u maju već rasprodate.

Tome je svakako doprinela i popularnost glumačke ekipe u kojoj su Jovana Balašević, Sloboda Mićalović, Isidora Minić, Dubravka Mijatović, koje igraju četiri sestre, Ljiljana Stjepanović u ulozi njihove majke, kao i Mladen Andrejević, Ivan Bosiljčić, Vuk Kostić, Branislav Zeremski, Novak Simić i drugi.

Kuićeva je izrazila zahvalnost „Madlenianumu“ što će ova talentovana ekipa predstaviti na sceni likove iz njenog prvog romana, „likove koji nisu izmišljeni već su postojali i predstavljali moju najužu porodicu“.

„Moja porodica – mama Blanka, tetke i njihovi muževi, Srbi, Jevreji i Hrvati, ujaci sa svojim ženama – živeli su jednu veliku priču na uzburkanom Balkanu između dva svetska rata. Zabeležila sam je zbog činjenice da su njeni junaci bili pripadnici španskih Jevreja, Sefarda, življa koje je gotovo izbrisano sa mape Sarajeva tokom Holokausta“, zapisala je ona u programu predstave.

„To je svet koji je nestao zajedno sa svojom verom, melodičnim jezikom, mekim romansama i vatrenim temperamentom, sa mnoštvom običaja i praznika praćenih ukusnim jelima, sa svim svojim talentima, veštinama, umetnošću, ljubavima, zađevicama, prijateljstvima i trvenjima“, dodaje autorka.

Romčević nije bio na konferenciji, a mlada rediteljka izjavila je da je reč o veoma zahtevnoj predstavi u žanru drame, sa velikim ansamblom koji je birala po svom senzibilitetu i u saradnji sa upravom „Madlenianuima“.

Svih 20 glumaca u pojedinačnim izjavama izrazilo je zadovoljstvo uslovima rada u ovom teatru, kao i umetničkim procesom koji je doveo do lepe i tužne predstave „za plakanje i uživanje“.

Radnja se odigrava u Sarajevu i Beogradu od 1914. do 1944. godine. Prostor i vreme „oživeli“ su scenografija Dejana Pantelića, kostimi Marine Vukasović Medenica i muzika Aleksandre Kovač, uz koreografiju AnđelijeTodorović

Izvor: B 92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *