Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NUŠIĆEVI DANI

SMEDEREVO U Smederevu je počeo 26. pozorišni festival „Nušćevi dani“. Nagrada za ukupno pozorišno delo glumcu komičaru ove godine ide u ruke prvakinji Pozorišta na Terazijama Ljiljani Stjepanović.

Predfestivalski program otvoren je polaganjem venaca na spomenik Branisilavu Nušiću. U Galeriji Centra za kulturu otvorena je izložba portretnih karikatura Branislava Nušića iz zbirke Muzeja grada Beograda, legat Gite Predić-Nušić, kao i radova sa međunarodnog konkursa „Zlatni osmeh 2008″.

– Nušić je neiscrpna inspiracija karikaturistima. Njegov markantan lik, kao i delo, ni u ovom veku ne prestaju da nadahnjuju. Na konkurs je za mesec dana stiglo 100 karikatura iz sveta – kazao je, otvarajući izložbu, karikaturista Jugoslav Vlahović, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti.
Festival je, po tradiciji, otvorio jedan od laureata nagrade za životno delo – Milan-Lane Gutović performansom „Obično veče“.

Takmičarski program svečano će u četvrtak otvoriti ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, a prva izvedena predstava biće Nušićev „Svet“ u režiji Vladimira Popadića i u izvođenju Kruševačkog pozorišta. Festival se zatvara 16. aprila uručenjem nagrada.

Izvor: Večernje novosti J. Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *