Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

POGLED S JEZERA

SLIKARSKA veličina Miodrag Dado Đurić je svoju izložbu „Svetlost tame“, grafika, gvaševa i crteža, u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, propratio u miru jezera na svom posedu u Eruvalu, nedaleko od varoši Žizora, na početku franucske Gornje Normandije.

Već odavno, otvaranje najvećeg broja njegovih izložbi prolazi bez Dadovog prisustva.
– Ne idem, zbog daljine – veli Dado za „Novosti“.
Obično ume da kaže:
– Tu su moja dela, ljudi dolaze da gledaju njih,
a ne mene.
Ovoga puta, međutim, razlog je druge prirode.
– Moj otac nije otišao na izložbu samo zbog geografske udaljenosti – kaže Janica Đurić, likovni kritičar, koja je preuzela brigu oko organizacija Dadovih izložbi.

Ovoga puta, Đurićevi su sve prepustili Francuskom kulturnom centru.

– Ne znamo kako će izgledati postavka, ali su nas informisali o toku priprema i imamo puno poverenje u direktorku Paskal Delpeš. Dado jako dugo nije bio u Beogradu, i s nestrpljenjem čekamo vesti s izložbe. Posetiću je, krajem aprila. Sigurna sam da će sve biti odlično – kaže Janica za „Novosti“.

Iako Dado uglavnom nije prisutan na vernisažima, i u ovim poznim godinama (pregurao sedamdeset petu), narušenog zdravlja, daje sve od sebe, s kičicom i uz nju.

– Njegov rad je, i danas, veoma veliko ulaganje u svaku sliku. Radi punom žestinom – ističe Janica, sedeći uz oca na posedu u Eruvalu.

Venecija

Dado će, od juna do novembra, na čuvenom 53. Bijenalu u Veneciji predstavljati Crnu Goru, koja se prvi put samostalno pojavljuje na ovom prestižnom umetničkom događaju. Dadovi radovi su trenutno izloženi i u Muzeju savremene umetnosti u Sižeanu na jugu Francuske (do 24. maja), dok njegova slika „Ivova škola“ istovremeno može da se vidi u muzeju u Serinjanu. U „Šaplenu“, u uzavrelom pariskom predgrađu Mant la Žoli, 16. aprila završava se zajednička izložba njegovih dela i fotografija njegovog sina Dominga.

Izvor: Večernje novosti G Čvorović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *