Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMESTO TRI SEDAM NAGRADA

Izložba „Mladi 2009″ do 3. maja u niškoj Galeriji DIN Filip Moris

– Ova izložba i nagrada su me uverili da treba da nastavim da slikam. Postoji nada, uprkos svemu – rekla je prošlog petka uveče Andrea Ivanović Jakšić, mlada umetnica iz Zrenjanina, koja je na ovogodišnjem nacionalnom konkursu Niš Art fondacije osvojila „podsticajnu“ nagradu vrednu 5.000 evra.

Izložba „Mladi 2009″ na kojoj su predstavljeni najbolji radovi pristigli na konkurs NAF otvorena je te večeri u niškoj Galeriji DIN Filip Moris i trajaće do 3. maja. Posle Niša, izložba se 8. maja otvara u Beogradu, a 9. juna u Novom Sadu, gde će takođe trajati po mesec dana. Na izložbi su predstavljene 52 slike i osam skulptura mladih autora iz cele Srbije, izabrani na ovogodišnjem konkursu, na koji se javilo 836 umetnika do 35 godina starosti, sa više od 2.000 radova.

Na otvaranju niške izložbe – „Mladi 2009″, predstavnici žirija, u kome su slikarka Olja Ivanjicki, slikar Radovan Lale Đurić i istoričarka umetnosti i glumica Neda Arnerić, saopštili su da su „zbog izuzetno vrednih radova“, pristiglih na konkurs, odlučili da umesto tri zvanične nagrade dodele sedam podsticajnih, za koje je izdvojen nagradni fond od 18.000 evra. Članovi žirija poručili su muškarcima da „ubuduće moraju malo više da se trude“, pošto su sve nagrade otišle u ruke mladih umetnica, od kojih su četiri iz Niša.

Uz Andreu Ivanović Jakšić nagrađena je i Jelena Đurić(Niš) sa 3.000 evra, a novčane nagrade od po 2.000 evra pripale su Ani Božić (Niš), Ani Miletić (Niš), Lani Šukletović (Niš), Jeleni Trajković (Beograd) i Ivani Grubić(Beograd). Ovo je četvrti nacionalni konkurs i izložba u organizaciji NAF, čiji je osnivač slikar Đurić, koji više decenija živi i radi u Njujorku. Sve kulturne projekte NAF, čiji je prevashodni cilj podsicanje mladih da se „umetnički razvijaju, a ostanu u svojoj zemlji“, finansijski podržava DIN Filip Moris.

Izvor: Danas Z. Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *