Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

BELGIJSKI FILM DOBIO GRAN – PRIX 56. FESTIVALA KRATKOG METRA

Pobedio belgijski film

Kratki igrani film Laku noć Valerija Rozijea iz Belgije proglašen je za pobednika ovogodišnjeg, proteklog vikenda završenog Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Odlukom žirija, koji je svoje odluke saopštio na ceremoniji zatvaranja manifestacije, Rozijeovo ostvarenje dobilo je Gran-pri 56. festivala kratkog metra i novčanu nagradu od 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za najbolji film u domaćoj selekciji proglašen je dokumentarac Tačka prekida Igora Toholja, dok je u međunarodnoj konkurenciji pobedio dokumentarac Zina, živela, bivala Aleksandra Belobokova iz Rusije. Autori obaju filmova dobili su, kako beleži Beta, Zlatnu plaketu Beograda i po 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

U stranoj selekciji, u kategoriji dokumentarnog filma, Zlatnu medalju Beograda i 1.000 evra dobio je David Kinsel za film Božanstvena tragedija, a u kategoriji kratkog igranog filma – Kontantin Popesku za Malo žuto lice. U domaćoj selekciji, u konkurenciji dokumentarnog filma istu nagradu dobio je Ognjen Glavonjić za ostvarenje Živan Pujić Džimi, dok ju je u kategoriji kratkog igranog filma dobila Marija Stojnić za Između sna i sna.

Za najbolji eksperimentalni film proglašen je Helijum Đuzepa Šetina, dok je za najbolji animirani film proglašen Fantazmagorija 2008 Rastka Ćirića. Za individualne doprinose pohvaljeni su snimatelj Nikola Sekerić, animatorka Jelena Bešir, montažer Živan Pujić…

Festival filmova snimljenih kamerom mobilnog telefona „Nova svetlost na dlanu“, za pobednika svoje takmičarske selekcije proglasio je ostvarenje The Day Before Tomorrow Jasera Baklavija iz Irana. Autoru je pripala i novčana nagrada od 80.000 dinara. Reditelj Igor Toholj dobio je i nagradu srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji domaći film, kao i nagradu za najbolji domaći angažovani film.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *