Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NAGRADA JOVAN AĆIN FILMU „DOBRODOŠLI U ITALIJU“

Nagrada „Jovan Aćin“ Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS) na 56. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji je juče završen u Pozorištu na Terazijama dodelom zvaničnih priznanja za oko 70 filmova u takmičarskim programima, pripala je dokumentarcu Bojana Cvetkovića Dobrodošli u Italiju, dok su filmski kritičari iz oba ogranka FIPRESCI nagradili domaći film Tačka prekida Igora Toholja.

Žiri UFUS-a, koji je pregledao svih četrdesetak filmova u takmičarskom programu domaćih ostvarenja, jednoglasno je nagradio film Dobrodošli u Italiju, navodeći da je Cvetković, pokrećući duboke i svestrane unutrašnje impulse, uspeo da poziciju filmskog reditelja istovremeno dovede u sklad, objedini, sinhronizuje i artikuliše i kao filmski scenarista, i kao filmski snimatelj, i kao filmski montažer.

Dobrodošli u Italiju govori o ljudima iz Sivca koji su početkom 90-ih, usled ratova i ekonomske krize, počeli da odlaze na branje jabuka i grožđa u severni deo italijanskih Alpa… Cvetković, rođen 1975. u Kuli, završio je AU u Novom Sadu (smer slikarstvo), a bavi se „intermedijalnim istraživanjima na relaciji slikarstvo-film-video-foto“.

Izvor: Građanski list

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *