Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NOVOOTKRIVENI PORTRET DA VINČIJA PREDSTAVLJEN JAVNOSTI

Stručnjaci su danas predstavili javnosti nepoznati portret Leonarda da Vinčija na kojem je umetnik i izumitelj prikazan kao sredovečni čovek prodornih očiju i duge lepršave kose.

Slika, predstavljena na konferenciji za novinare u Rimu, nađena je prošlog decembra u kolekciji jedne porodice na jugu Italije.
Naučnici nastoje da utvrde ko je i kada naslikao portret renesansnog majstora, a procenjuju da se ne radi o autoportretu.
Datiranje ugljenikom pokazalo je da drveni pano, za koji je slika pričvršćena, potiče s kraja 15. ili početka 16. veka, dok je Da Vinči (1452-1519) bio živ.
Direktor muzeja posvećenog Da Vinčiju, u njegovom rodnom mestu Vinči, naveo je da to ne znači da je i slika nastala u to doba. Prema njegovom mišljenju, portret bi mogao biti naslikan znatno kasnije – u 17. ili 18. veku.
Novootkriveni delimično oštećeni portret ima dimenzije 45 sa 60 centimetara. Da Vinči je prikazan u crnoj odori, a na glavi ima ravan crni šešir s perjem.
Portret će od 8. aprila do 31. avgusta biti izložen u mestu Valjo, na jugu Italije, zajedno sa drugim Da Vinčijevim portretima.

Izvor: Blic Online / Beta – AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *