Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ODBRANA AUTONOMIJE SLIKARA

Slikarstvo Milana Konjovića u Galeriji „73″

Milan Konjović: Đuro Voštar

Odbrana autonomije slikara

U Galeriji „73″ u petak (3. aprila u 20 časova) biće otvorena izložba slika „Milan Konjović: odbrana autonomije slike – Slikarstvo Milana Konjovića u doba socijalističkog realizma“. Autor izložbe i studijskog teksta kataloga je Sava Stepanov, ugledni novosadski istoričar i teoretičar umetnosti.

Milan Konjović je jedna od najistaknutijih i internacionalno priznatih figura moderne likovne umetnosti na našem tlu. Tokom dugog i izuzetno bogatog stvaralačkog veka (1898-1993), Konjović je stvorio oko 6.000 radova u raznim tehnikama i imao oko 1.000 samostalnih i grupnih izložbi. Prošavši kroz nekoliko poznatih likovnih faza – plave, crvene, sive, kolorističke, asocijativne i vizantijske, bio je i svedok burnih društveno-političkih promena.

Izložba u Galeriji „73″ predstavlja delimičnu rekonstrukciju dve značajne postavke Milana Konjovića, izložbe iz Muzeja Matice srpske u Novom Sadu iz 1946. i izložbe „Ljudi“ u Umetničkom paviljonu u Beogradu iz 1951. godine. Ove izložbe održale su se u vreme rušenja građanskog društva kojem je Milan Konjović pripadao, te „uklapanja“ u nove društvene odnose u kojima je vlast odlučno i organizovano sputavala slobode stvaralaštva nastojeći na taj način da ojača novi ideološki i društveni sistem.

Istoričar umetnosti Sava Stepanov ovom izložbom želi da pokaže kako se Konjović, uprkos i danas postojećim predrasudama, „hrabro, odlučno i beskompromisno, posle svih napada na njegovo slikarstvo i njegovo shvatanje umetnosti, obračunao sa zagovornicima socijalističkog realizma, pogotovo sa protagonistima jednog teoretskog koncepta zasnovanog izvan umetnosti“.

Izložbu će otvoriti dr Ješa Denegri, vrsni poznavalac ovog razdoblja moderne srpske umetnosti.

Izvor: Blic Online M.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *