Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SAMARANCH DOVEO M. BERBERA U BARCELONU

VELIKA IZLOŽBA

U najznačajnijoj galeriji suvremene umjetnosti u Španjolskoj, prestižnoj CaixaForum Barcelona, upravo traje retrospektivna izložba Mersada Berbera, bosanskoga slikara i grafičara, koji od 1992. stalno živi i radi u Zagrebu.

Velik je to i važan događaj za 69-godišnjeg umjetnika, jedan od njegovih umjetničkih vrhunaca, ali i događaj za kulturni svijet Katalonije. Na otvaranju su bile brojne ugledne osobe, kolekcionari, galeristi i prijatelj Juan Antonio Samaranch. Berber i doživotni počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora dugo se znaju, a prijateljstvo je zapečaćeno portretiranjem Samaranchove supruge u Sarajevu 1984. Izložba u Barceloni zapravo je Samaranchova ideja stara desetak godina. Još se jedno prijateljstvo, kojem je kumovao Frano Lasić, vezuje za uspjeh Berberova predstavljanja u Barceloni.

To je Edward Lucie-Smith (1933), poznato ime u svijetu likovne umjetnosti. Britanski teoretičar umjetnosti, kritičar, kustos, pisac knjiga o umjetnosti, napisao je uvodni tekst u katalogu za Berberovu španjolsku retrospektivu. Ovaj vrsni poznavalac suvremene umjetnosti Berberovo stvaralaštvo časti brojnim epitetima. Hvali njegovo crtačko umijeće, veće od Balthusva i Lucina Freuda, vodećih crtača 20. st. Lucie-Smith smatra da je Berber svojim porijeklom, ali i oslobađanjem od njega postao vodeći umjetnik postmoderne. Oko njegove nove ovoljetne izložbe u Sarajevu, o temi Srebrenice, već vlada veliko uzbuđenje.

Izvor: Večernji hr Branka Primorac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *