Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠPORETI HLADNI, KNJIGA CVETA

Sajam knjiga u Domu sindikata

SADA već tradicionalni Uskršnji sajam knjiga otvoren je u ponedeljak u podne u holu Doma sindikata. Sva najnovija, kao i stara izdanja, sa popustima od 30 do 50 odsto, izložilo je 46 izdavačkih kuća.
Otvarajući ovu manifestaciju, akademik Matija Bećković je rekao:
– Bilo je krajnje vreme da žene i muškarci zamene mesta i da se muškarcima uzme iz ruke pero koje su vekovima zloupotrebljavali, ne znajući šta će sa njim i dovodeći sebe do prosjačkog štapa. Već danas ćete žene pre sresti na sajmu knjiga, nego na pijaci. Šporeti su hladni, ringle hladnije, supa najhladnija, ali su diktafoni usijani. Telefonski razgovori su kraći – knjiga cveta. Na pitanje koja vam je knjiga najmilija, dugo se odgovaralo da su sve knjige kao deca. Današnja žena ima problem koji knjigu da izdvoji kao najdražu. Knjige se rađaju svakodnevno i sve češće su posvećene nerođenoj deci. Borimo se sa belom kugom, ali bolje bela kuga, nego bela knjiga. Žene su zaslužne za poplavu kreativnosti. Njihovi plodni dani traju celu godinu, a sve što napišu je kul, o kej, kis.

Poredeći ajvar i knjige, Bećković je u svom stilu neumornog pozera, istakao:

– Četvoročlana porodica umlati teglu ajvara za par sati, a jednom knjigom podmirena su pokolenja. Za solidan ajvar potreban je tovar paprika, a za knjigu je potrebno sejvovati svaki impuls mozga. Zar nije bolje da iza nas ostanu besmrtna dela, umesto trakavih i praznih tegli. Zato su i čitave porodice zabatalile sve drugo i počele da pišu. Kriza knjige ne postoji! Izdavači cvetaju!

Sajam knjiga, u organizaciji Izdavačkog preduzeća „Pergament“, trajaće do 18. aprila.

Izvor: Večernje novosti D. Bt

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *