Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KONTRAST U DODIRU DVE EPOHE

Lica Italije koja se menja, u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu

U Italijanskom kulturnom centru u Beogradu, 2. aprila biće otvorena izložba grafika jednog od vodećih italijanskih i evropskih umetnika 19. veka, Đovanija Fatorija i „prvog tima“ italijanskog futurizma, pod zajedničkim nazivom – Lica Italije koja se menja. Italijanski futurizam biće predstavljen delima Đakoma Bale, Đina Severinija, Karla Kara, Maria Sironija, Umebrta Bonetija i drugih slikara ovog pravca.

– Grafike i ulja iz kolekcije „Flaminio Farnesi“ izraz je poštovanja prema Đovaniju Fatoriju, jednom od navećih predstavnika makjajola slikarstva u Italiji, čija je stogodišnjica smrti upravo obeležena u Italiji, a u Srbija označava početak manifestacija kojima će se obeležiti stogodišnjica futurističkog manifesta, a odvijaju se u celoj Evropi – rekla je juče novinarima, Alesandra Bertini Malgarini, direktorka Italijanskog kulturnog centra. Prema njenim rečima, Fatorijevo delo označava kraj jedne epohe, ali je proizvelo i početak nove – futurizma, jednog od najvažnijih avangardnih pokreta 20. veka, koji je postavio temelje današnje umetnosti. Ona ističe da ova izložba predstavlja spoj te dve epohe – Fatorijeve grafike toskanskih pejzaža i portreta boraca za ujedinjenje Italije koje odišu samoćom, smirenošću, povučenošću u sebe naspram brzine, dinamike, boja i novih umetničkih vrednosti italijanskog futurizma, jer je osnovna ideja postavke provokacija kontrastom.

Ova dva elementa italijanske umetnosti, osim zajedničke 100 – godišnjice, ipak, imaju i još jednu zajedničku crtu. Koliko je futurizam bio ravolucionaran, toliko je i Fatorijev rad suštinski obnovio portretistiku u italijanskoj modernoj umetnosti – naglasila je Malgarini.

Izložbu će, kako je najavljeno, otvoriti ambasador Italije u Srbiji, Alesandro Merola, ambasador Malteških vitezova, Đankarlo Miranda, kolekcionar Flaminio Farnezi i profesor Univerziteta u Pizi i stručnjak za Fatorijevo delo, Alesandro Tozi. Organizator je Italijanski kulturni centar u Beogradu, u saradnji sa kućom Zanini Ist, uz finansijsku pomoć banke Inteza. Alesandra Bertini Malgarini kaže da će Italijanski kulturni centar, u okviru obeležavanja veka objavljivanja Futurustičkog manifesta italijskog pesnika Filipa Tomaza Marinetija u pariskom Figarou 1909, tokom cele ove godine u Srbiji organizovati više različitih futurističkih manifestacija vezanih za slikarstvo, muziku i pozorište.

Izvor: Danas J. Tasić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *