Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

HAŠANI PONOSNI NA SVOG BRANČILA

Prije četvrt vijeka, 26. marta, sopstvenom voljom okončao je život akademik Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najčitanijih srpskih književnika.

Rodni Hašani u živim uspomenama i po mnogo čemu čuvaju sjet na svog velikana. Potvrdila je to prekjuče, prilikom posjete delegacije Fondacije „Branko Ćopić“ Banja Luka rodnim Ćopićevim Hašanima, osnovka Jovana Gambiroža, recitujući stihove svog zemljaka.

– Već dobro znana manifestacija „Ćopićevim stazama djetinjstva“ od ove godine trajaće bar pola godine i ta nas je odluka, da je napravimo drugačijom, programski bogatijom, dovela danas ovdje. Podsjećajući se našeg Brančila, zavjetujemo se na vjekovječnost čuvanja veličine lika i djela tog književnika – kazao je prilikom polaganja cvijeća i vijenaca ispred Ćopićeve biste Mladen Kotur, načelnik opštine Krupa na Uni.

O Ćopiću je govorio mr Svetozar Ličina, predsjednik spomenute fondacije, đaci učiteljice Dušanke Dakić priredili su prigodan program, a stihove je kazivao književnik Ranko Preradović.

– Uoči rata škola je imala 300 đaka, a kada sam se poslije rata vratila, zatekla sam svega četvoro djece. Danas ih je 16 u petorazrednoj školi, gdje na sve načine nastojimo da očuvamo uspomene na Ćopića – veli učiteljica Dakić, obradovana činjenicom da je prije koji dan dobila unučicu, što je doprinos više bogatstvu Hašanaca, kojih danas u osamdesetak povratničkih domova živi jedva 300.

Obogativši uspomene na Ćopića, njegovi suseljani i gosti podsjetili su se i na taj tragični 26. marta, kada je Ćopić skočio u vjekovječnost.

– Izabravši sam svoj kraj, shvativši da je, zapravo, njegov kraj onog trena kada je osjetio nemoć pisanja, Branko Ćopić je i na ovaj način potvrdio svoju veličinu i znanu grmečku odlučnost i snagu. Na nama je da ga ne zaboravimo – dodao je mr Svetozar Ličina.

Posjeta je započela višemjesečne sadržaje i programe „Ćopićevih staza djetinjstva“, koje će od 10. do 12. oktobra biti završene u Hašanima.

Izvor: Fokus V. Babić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *