Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZVEZDA ZA KRSTU ŠKANATU

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 56. put od 30. marta do 3. aprila

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 56. put, pod sloganom „Kratak spoj“, počinje večeras svečanim otvaranjem u biskopu „Balkan“ i takmičarskim programom iz međunarodne selekcije. Uoči otvaranja, na pločniku ispred bioskopa biće otkrivena zvezda Krste Škanate, legende jugoslovenskog dokumentarnog filma. Škanatina zvezda biće treća na uspostavljenom „Bulevaru zvezda“ i tik uz dve postojeće, reditelja Živojina Pavlovića i glumca Danila Bate Stojkovića.

Na ovoj svečanosti, kojom kolege iz srpske kinematografije odaju posebnu počast osamdesetpetogodišnjem autoru filmova, koji su širom sveta proslavili „beogradsku školu“ dokumentarizma, biće prisutan i Krsto Škanata. Od 1953, kada je u produkciji Zastava filma snimio „U senci magije“, Škanata je svojim remek-delima proslavio srpsku i jugoslovensku kinematografiju. Filmovi koje je režirao, nastali pre više od pola veka, ni danas nisu ništa izgubili od svoje umetničke snage, angažovanosti i aktuelnosti. Dela kao „Odričem se sveta“, „Uljez“, „Prvi padež- čovek“, „Ratniče voljno“, „Teroristi“, „12 meseci zime“, „Hvala na slobodi“… postala su poslednjih decenija sastavni deo udžbenika iz istorije i estetike dokumentarnog filma, ne samo u Srbiji veći širom Evrope i sveta. Ime Krste Škanate sinonim je za angažovani dokumentarni film i van granica Srbije.

Dokumentrani, kratki igrani, animirani i eksperimentalni filmovi u domaćoj i stranoj takmičarskoj selekciji, ali i specijalni programi, prikazivaće se osim u „Balkanu“ i u Dvorani kulturnog centra i Kinoteci. Filmovi iz takmičarskog programa podeljeni su u blokove prema žanrovima. Među specijalnim programima je izbor filmova ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo Festivala Miće Miloeševića, a tu su i animirani finski filmovi, program najboljih evropskih filmova – Prix VIP Europe, izbor filmova sa Festivala dokumentranog filma u Marselju, kao i Sećanje na Veljka Bikića, program filmova Latinske Amerike i specijalne projekcije o slučaju Dade Vujasinovići o pet godina obnove manastira Hilandar. Film o Bitlsima, „All Together Now“ biće prikazan dan po zvaničnom završetku Festivala, u tri projekcije u DKC. Karte za ovaj film su 200 dinara, dok je za sve ostale projekcije Festivala cena pojedinačne karte 100 dinara. „Kratki metar“ svečano će biti zatvoren 3. aprila u 19.30, u Pozorištu na Terazijama proglašenjem pobednika, dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova.

Izvor: Danas I. Matijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *