Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

UMETNOST PRKOSI KRIZI

Milivoje Mlađenović uručuje nagradu Nenadu Pećinaru

NAJSTARIJI teatar u Srba, novosadsko Srpsko narodno pozorište, obeležilo je u subotu 148 godina otkako je osnovano na sednici Srpske čitaonice, kojom je predsedavao Svetozar Miletić.

Od tada je neizostavni svedok burnih kulturnih, političkih i društvenih previranja, ne samo u „srpskoj Atini“, nego i mnogo šire.

– U vremenu ekonomske krize, u kome preovlađuju ljudi tvrdog sluha za kulturu, veoma raduje veliki broj posetilaca Srpskog narodnog pozorišta, koje nismo podmićivali lakim štivom i trendovima, već im pružili istinske umetničke vrednosti – naglasio je Milivoje Mlađenović, upravnik SNP-a.

Dan SNP-a obeležen je tradicionalnom dodelom godišnjih pohvala, nagrada i medalja, a najviše priznanje Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ pripala je spisateljici Vidi Ognjenović, koja je dramom „Je li bilo kneževe večere“ teatru i ljubiteljima pozorišne umetnosti podarila odista reperezentativan umetnički čin.

Srebrna medalja po imenu prvog upravnika SNP-a, pripala je Minji Lagator, šefu protokola i pi-ar centra, i Snežani Asurdžić, saradniku za pravne poslove, dok je bronza u rukama Branislava Vesnića, Dušanke Ilić i Radoslave Dabić.

Za najbolje predstave proglašene su Mocartova opera „Don Đovani“, u režiji Paula Flidera, „Brod za lutke“ Milene Marković, u režiji Ane Tomović, i balet „Labudovo jezero“ P. I. Čajkovskog u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

Izvor: Večernje novosti J.L.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *