Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ŠERBEDŽIJA NA STERIJINOM POZORJU

Pet spektakularnih predstava na otvorenom prostoru u izvođenju Kazališta Ulysses

Rade Šerbedžija (Foto B. Lučić)

Novi Sad – Jedno od najintrigantnijih savremenih pozorišta nekadašnjeg eksjugoslovenskog prostora, međunarodni teatarski projekat pokrenut 2001. godine, Kazalište Ulysses, i jedna od najzanimljivijih glumačkih ličnosti Rade Šerbedžija, gostuju na ovogodišnjem 54. Sterijinom pozorju. To su juče u Sterijinom pozorju saopštili sam Rade Šerbedžija, osnivač i umetnički direktor Ulyssesa, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za kulturu Miloradom Đurićem, direktorom Pozorja Ivanom M. Lalićem i generalnim menadžerom Egzita Bojanom Boškovićem.

Sve činjenice govore da je reč o spektakularnom aranžmanu i Šerbedžije i njegove pozorišne trupe i da će se, prema svemu sudeći, obistiniti ambicija direktora Pozorja Ivana M. Lalića da festival izmesti na najatraktivnije otvorene prostore, da Novi Sad postane svojevrsni Edinburg gde će se u gradu-festivalu spojiti i prožimati za sada tri velike manifestacije – Sterijino pozorje, Filmski festival i Egzit.

Gostovanje je predstavljeno kao kulturni most Novi Sad – Brioni, predstave će se izvoditi na zaista inspirativnim i jedinstvenim prostorima Petrovaradinske tvrđave, a publika će uživati u čak pet predstava, a prva je „Kralj Lir“ Vilijama Šekspira (30. i 31. maja), u režiji Lenke Udovički i adaptaciji Borislava Vujčića. U međunarodnoj ekipi scenu je uradio Ričard Huver sa Damirom Medvešekom, kostime poznata dubrovačka umetnica koja već dosta dugo živi u Parizu, Jagoda Buić Vutke, a muziku Nigel Osborn… „Lir“ je prvi put postavljen na ostrvcu Malom Brionu, na tvrđavi, nekadašnjem austrougarskom fortifikacionom objektu. Radnja je izmeštena u finale Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske.

Već za 1. juni planirana je druga predstava, monodrama „Moj obračun s njima“ Miroslava Krleže, u režiji Dina Radojevića, sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi. I sledećeg dana, 2. juna, ponovo Krleža i to „Balade Perice Kerempuha“, u režiji Darka Rundeka i Radeta Šerbedžije. Muziku pesničkog kompendijuma, napisanog još 1936. godine i svojevremeno ocenjenog kao najznačajnije pesničko ostvarenje velikog Krleže, uradili su Isabel&Rundek. U predstavi jednu od uloga takođe igra Rade Šerbedžija, a muzička kritika je ostvarenje Rundeka u predstavi visoko ocenila, rekavši da je muzički spojio sve tradicije koje trenutno žive u popularnoj kulturi na našim prostorima.

Četvrta predstava biće „Romeo i Julija 68″, igra se 4. juna, režiju potpisuju zajedno Lenka Udovički i ansambl predstave, muziku je radio Nigel Osborn, u izvođenju velike međunarodne glumačke ekipe. Predstava je urađena kao autentično svedočanstvo američkih kulturnih revolucionara. Poslednja predstava zakazana je za 5. jun, a to je „Pijana noć 1918″ Ive Štivičića – Miroslava Krleže, u režiji Lenke Udovički. Muziku je uradio Nigel Osborn, a u velikoj međunarodnoj ekipi stvaralaca je i Josipa Lisac.

Ne krijući zadovoljstvo što se gradi umetnički most Novi Sad – Brioni i što će publici Pozorja predstaviti svoj teatarski projekat i predstave, Rade Šerbedžija, inače i sam učesnik nekih ranijih Pozorja i trostruki dobitnik nagrade Sterijinog pozorja, izjavio je juče da je Petrovaradinska tvrđava, baš kao i brionski Gibraltar, kako tamošnju austrijsku fortifikaciju nazivaju, idealan prostor za pozorište, posebno za predstave koje izvodi Ulysses. Pošto je obišao prostore na kojima će predstave biti izvođene, a pokazali su mu ih domaćini iz Egzita, koji tvrđavu kao scenski prostor najbolje poznaju, Šerbedžija je rekao da je dobijao odgovore na svoje zahteve i pitanja – kao da je reč o najboljoj holivudskoj produkciji!

Izvor: Politika D. Radović

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *