Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUSTURICA DELI ULOGE ZA „PANČA VILJU“

MOKRA GORA Gordan Mihić je završio scenario za film „Prijatelji Panča Vilje“, ovih dana reditelj Emir Kusturica iščitava tekst, a krajem aprila će otpočeti odabir glumaca za sagu o meksičkoj revoluciji s početka 20. veka. Snimanje će početi na leto, velika ekipa će posle Meksika i Španije, raditi i u Mokroj gori.

– Želja je bila da „oskarovac“ Havijer Bardem igra Panča Vilju. Videćemo, možda će se to ostvariti. U svakom slučaju, reč je o ozbiljnoj produkciji francuske kuće „Fidelite“, a to podrazumeva veliko glumačko ime za glavnu ulogu poručuje Kusturica sa turneje „No smoking orkestra“ po Latinskoj Americi, gde je primio počasne ključeve meksičkog grada Gvadalahare.

Povod za novo priznanje je film o meksičkom gerilcu, o kome su do sada snimljene na desetine filmova, među kojima su najpoznatija ostvarenja sa Jul Brinerom i Antoniom Banderasom u glavnim ulogama.

Mihićev scenario je baziran na romanu „Prijatelji Panča Vilje“ Džejmsa Karlosa Blejka, američkog pisca poreklom iz Meksika. „Žicu“ koja je Kusturicu povezala sa ovim filmom, trebalo bi tražiti u njegovim antiglobalističkim stavovima. Pančo Vilja se borio protiv tridesetogodišnje diktature Porfirija Dijaza, predsednika koji je podržavao bogate strance, na štetu naroda. U ovoj činjenici reditelj traži vezu sa današnjim svetom, preispitujući mogućnost neke nove, sutrašnje revolucije.

Novi film je treći zajednički poduhvat Mihića i Kusturice, do sada su snimili filmove „Dom za vešanje“ i „Crna mačka, beli mačor“.

Izvor: Večernje novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *