Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

JEDINI ŽIVI SVEDOK BOMBARDOVANJA HIROŠIME I NAGASAKIJA

Tsutomu Jamaguči

PHOTO: Jemal Countess/WireImage

Tsutomu Jamaguči poslednji je preživeli svedok bacanja atomskih bombi na Hirošimi i Nagasakiju potvrdile su u utorak japanske vlasti. Stameni Japanac se spletom nesrećnih okolnosti našao na licu mesta u oba bombardovana grada.

Jamaguči je bio u Hirošimi na poslovnom putu 6. avgusta 1945. kada su avioni američke avijacije sručile prvu bombu. Preživeo je teške opekotine i nakon tri dana se vratio u rodni Nagasaki gde je dočekao još jednu razarajuću ekspoliziju. U obe eksplozije ovaj Japanac se nalazio u radijusu od tri kilometra od centra detonacije.

Iako se prethodno već znalo da je Jamaguči preživeo Hirošmu u utorak je otkriveno da je on bio prisutan i u Nagasakiju kada je bačena bomba koja je označila kraj Drugo svetskog rata. Njegove sreće nije bilo preko 140.000 ljudi koji su tog jutra 6. avgusta poginuli u Nagasakiju i mnogih drugih koji su zbog radijacije preminuli u narednim mesecima i godinama.

Jamaguči je sa ozbiljnim opekotinama premešten u 180. kilometara udaljenu Nagasaki, gde je stigao dan ranije pre savezničkog napada. U tom ataku je poginulo preko 70.000 stanovnika Nagaskaija.

Više od 60. godina nakon bombardovanja Jamagači (93) je postao jedini poznati preživeli svedok oba napada i u ponedeljak je to u Japanu i ozvaničeno.

Dok su ostali preživeli umirali od raka i bolesti jetre zbog prevelikog izlaganja radijaciji Jamaguči je ostao relativno dobrog zdravlja, ako se izuzme slab sluh i primedbe da mu „noge slabe“.

U intervjuu koji je Jamaguči dao povodom 60 godina od kraja Drugog svetskog rata opisao je svoje stravično iskustvo. On je naveo da je rat proveo dizajnirajući naftne tankere u fabrici Mitsubishia i da se nakon tri meseca posla u Hirošimi, se sa dvoje kolega pripremao na povratak u Nagasaki gde je trebao da bude 7. avgusta 1945.

Na dan putovanja, zajedno su krenuli pre stanici ali je Jamaguči u jednom trenutku mora da se razdvoji od prijatelja pošto je zaboravio ličnu propusnicu u kancelariji. U povratku je čuo zvuk aviona ali se zbog toga nije mnogo uzbudio jer je Hirošima u to vreme bila ratna industrijska zona, i kruženje letelica je bilo uobičajeno, rekao je Jamaguči.

Nedugo zatim usledila je detonacija atomske bombe pod nazivom „Litle boy“ praćena zaglušujućim praskom i zaslepljujućim svetlom, koja je eksplodirala 580 metara nad centralnim delom Hirošime, nešto posle 8 sati i 15 minuta. Sledećeg dana Jamaguči je video prizor, koji po ličnom priznanju, nikada neće zaboraviti: razorena železnička stanica na koju su njegovi prijatelji otišli bila je poprište masovonog krvoprolića izazvanog plutonijomskom bombom razorne snage 13 kilotona.

Šefovi u Nagasakiju dovodili su u pitanje Jamagučijevu uračunljivost kada im je on u bolnim mukama objašnjavao da je jedna bomba sravnila Hirošimu i pobila veliki deo populacije.

Jedini preživeli svedok bombardovanja Hirošime i Nagasakija izjavio je u sredu japanskim novinarima da je njegova izloženost dvostrukoj radijaciji zvanični rekord dodavši da čak i posle smrti može da ispriča mlađim generacijama užasnu istoriju atomskog bombardovanja. On je izrazio nadu da će posledice bacanja atomske bombe biti lekcija za buduće generacije.

Kao registrovana žrtva bombardovanja Jamaguči je tokom života, kao i svi ostali preživeli, imao povlašćeni zdravstveni status koji mu je omogućavao besplatne lekove i tretmane.

Izvor: e – Novine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *