Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OTVORENA NEDELJA EGIPATSKOG FILMA

BEOGRAD – U Muzeju kinoteke je počela Nedelja egipatskog filma, u okviru manifestacije Dani kulture Egipta u Srbiji. Program je otvorio pomoćnik ambasadora Egipta u Beogradu Ahmed Sabri, ističući da mu je čast da srpskoj publici predstavi bogatu, ali ovde malo poznatu kinematografiju svoje zemlje.

Za ovu priliku odabrali smo nešto starije filmove, iz perioda koji označava zlatne godine egipatske kinematografije. Uspostavili smo dobre odnose sa Jugoslovenskom kinotekom I nadam se budućoj saradnji, kada ćemo moći da vam prikažemo I novije egipatske filmove različitih žanrova I stilova“, rekao je Sabri.

Publiku je pozdravio upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković. On je podsetio da je Kinoteka ovaj ciklus realizovala u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije I ambasadom Egipta.

U utorak veče je prikazan film „Aleksandrija. Zašto“ iz 1977. godine u režiji poznatog autora Jusefa Šahina, koji je svojevremeno privukao pažnju na međunarodnom festivalima I pobedio u Kanu.
Do 28. marta na programu je još osam ostvarenja snimljenih u periodu od 50-ih do 70-ih godina 20. veka.

Egipatska kinematografija, jedna od najvećih u svetu, relativno je malo poznata van svog regiona, ali Kairo predstavlja centar filmske industrije za dela sa celog arapskog govornog područja.

U savremenom periodu Egipat može da se pohvali sa dva velika međunarodna festivala – onim u Kairu koji pripada grupi od desetak vodećih u svetu, kao I u Aleksandriji koji ima nešto izraženiji autorski profil, dok na egipatskom bioskopskom tržištu dominira domaći film u odnosu na holivudski.

Izvor: Večernje novosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *