Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

MARATONCI TRČALI U JAGODINI

Dani komedije, 38. put od 20. do 27. marta

Ekipa pozorišta na Terazijama iz Beograda, u nedelju, treće večeri festivala smeha u Jagodini, uspela je da za ovakvu predstavu, premalenoj pozornici, odigra svoj spektakularni mjuzikl „Maratonci trče počasni krug“, po tekstu Dušana Kovačevića. Predstavu je režirao Kokan Mladenović, songove napisala Maja Pelević, a čak troje kompozitora, Irena Popović, Zoran Hristići Mirko Grubač, komponovali muziku. Zajedno sa orkestrom, kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević, baletskom grupom i horom, pred jagodinskom publikom je nastupilo više od 140 izvođača.

Glumci i igrači sjajno su izveli ovaj spektakl, bez obzira na to što je prostor na pozornici bio pretesan. Reditelj je praktično morao da prekroji delove predstave kako bi je uklopio u prostor, ali i pored toga, članovi trupe su dali sve od sebe, što su posvedočili brojni aplauzi publike, čije je interesovanje za predstavu bilo izuzetno, pa su neki čak i stajali puna dva i po sata, koliko je ona trajala. Nažalost, nisu svi zainteresovani mogli ni doći do karte, jer je, u ionako maloj sali za festival kakav su postali Dani komedije, morao biti skinut određeni broj sedišta kako bi se smestio orkestar. Publika je ovu predstavu ocenila vrlo visokom ocenom – 4,78, što je najviša ocena u dosadašnjem trajanju festivala.

Podsetimo, na Danima komedije pre dve godine, publika je Pozorištu na Terazijama dodelila statuetu „Jovanča Micić“ za najsmešniju predstavu. Tada su igrali „Heroje“, a to je bila treća takva statueta za taj teatar. Žiri je ovom pozorištu dva puta dodelio nagradu „Mija Aleksić“.

„Drago mi je da jagodinska publika, selektori i žiri festivala prepoznaju to što mi radimo. Naša ideja od dvehiljdite naovamo, jeste bila revalorizovanje žanra mjuzikla, kao vida muzičkog pozorišta. Čini mi se, bez lažnog hvalospeva, da smo u tome uspeli. Korak po korak, došli smo prošle godine do prvog velikog domaćeg mjuzikla. Sada smo se suočili sa jednim legendarnim tekstom, koji je imao vrlo značajno mesto u pozorištu pre svega, a zatim i u jednom sjajnom filmu jugoslovenske kinematografije, pa je trebalo dosta hrabrosti da se sa tim krene. Kokan Mladenovićnam se priključio u toj ideji i evo radi jednu vrlo opsežnu adaptaciju zajedno sa Majom Pelević, koja je pisala songove, koji su u stvari inkorporirani u tekst Dušana Kovačevića, što je dalo jedan portpuno novi ukus i boju celom komadu. To je ono što nas čini jako zadovoljnim“, rekao je nakon izvođenja „Maratonaca“ Mihajlo Vukobratović – direktor Pozorišta na Terazijama, dodajući da je bilo zaista naporno. „Nismo se slučajno odlučili da dođemo u Jagodinu, jer smatramo da mjuzikl, koji Beograd ima, Srbija treba da vidi, pa nas to obavezuje na napor koji nije mali, ne bismo li preneli to sa naše scene na druge prostore. Voleo bih da ti prostori u buduće budu bolji i kvalitetniji.“

Izvor: Danas S. Alempijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *