Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KUĆA NURIJE POZDERCA PROGLAŠENA NACIONALNIM SPOMENIKOM


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 13 dobara nacionalnim spomenicima…

– Među njima je i pravoslavna crkva Pokrova presvete Bogorodice u Varešu sa pokretnom imovinom – rekao je danas u Sarajevu predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović.

Lovrenović je na konferenciji za novinare istakao da su nacionalnim spomenicima proglašeni i Plivska jezera sa kompleksom mlinica na Plivi kod Jajca, historijsko područje nekropola sa stećcima na lokalitetu Omeđak u naselju Sudići u opštini Čajniče u Republici Srpskoj i kuća Nurije Pozderca u Cazinu.

Među ovih 13 dobara su i stara biskupska rezidencija u Vukodolu u Mostaru, Careva ćuprija u Sarajevu, graditeljska cjelina kompleks stambenih vila iz austro-ugarskog perioda u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu, zgrada Klostera u Bihaću i zgrada „Krajinaputeva“ u Bihaću.

On je rekao da su nacionalnim spomenicima proglašeni i nekropole sa stećcima i ostaci srednjevjekovne crkve na lokalitetu „Crkvina“ u Razićima u opštini Konjic, prethistorijski tumulus i nekropola sa stećcima na lokalitetu Dabića na obroncima planine Bahtijevice u opština Konjic i ostaci kasnoantičke crkve posvećene svetoj Luciji i nekropole sa stećcima u Podastinju u opštini Kiseljak.

Lovrenović je naglasio da se na listi ugroženih spomenika u BiH nalazi 57 dobara.

Govoreći o početku rekonstrukcije i obnove mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, Lovrenović je rekao da su pripremljena značajna sredstva i da se u dogledno vrijeme očekuje realizacija bar jednog dijela aktivnosti.

On je istakao da je nastavljen proces priprema za potpis dokumenta o nominaciji stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

– BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gore pripremaju zajednički dokumenat za nominaciju stećaka na Listu svjetske baštine i vjerujem da će to uskoro postati zvanični dokument – napomenuo je Lovrenović.

On je naveo da je Komisija u okviru 43. sjednice, koja je počela 10. marta i trajala do danas, posjetila opštine Žepče i Zavidovići i uvjerila se o stanju spomenika na terenu.

Izvor: Dnevni avaz/ Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *