Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

OBELEŽAVANJE SVETSKOG DANA POEZIJE

OD kada je Unesko pre deset godina odlučio da se 21. mart slavi kao Svetski dan poezije, Beograd je oberučke prihvatio ideju i ozbiljno se posvetio obeležavanju ovog praznika. Kulturni centar, u četvrtak u podne u galeriji „Artget“, svečano otvara deveto izdanje beogradskog Svetskog dana poezije, koje će trajati do 21. marta.

Za početak, odabrana je naša ugledna pesnikinja Ana Ristović, koja će u 12 časova učestvovati u pesničkoj radionici. „Pod lupom“ će biti jedna njena pesma, a učestvuju Alen Bešić, autorka i publika.

Zvezda dana poezije je čuveni italijanski pesnik Valerio Magreli. Gost iz Rima je svojom poezijom označio prekretnicu u razvoju italijanskog pesništva druge polovine 20. veka. Studirao je film, pa filozofiju, a danas predaje modernu francusku književnost na Univerzitetu u Kasinu. Na srpskom su mu objavljene dve zbirke: „Prirode i šare“ i „Vežbe iz tiptologije“. Magreli će u četvrtak u 19 časova u „Artgetu“ čitati svoje stihove,
a u petak u podne održati predavanje – „Prevoditi: između iskustva i refleksija“.

Za 17 časova zakazana je i druga radionica i čitanje poezije Vojislava Karanovića.

„Govori poeziju“, „Čitaj poeziju“ i „Igraj poeziju“ tri su programske celine ovogodišnje manifestacije, čiji nazivi naglašavaju aktivni odnos prema stvaranju, razumevanju i predstavljanju poeziju danas, kažu u KCB-u.

Na taj način formulisan je i slogan ovogodišnje manifestacije: „Ne slušaj njih – kaži svoj stih“. Pojedini programi stoga pokazuju i jasan političko-društveni stav autora. Iako posvećeni dominantno savremenoj poeziji, Svetski dan poezije bavi se i poetskom baštinom.

Ove godine poezija će se i „igrati“, pošto će Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca izvesti predstavu „Zamak slepih“ koja je sačinjena od stihova veoma poznatog rumunskog pesnika Đelua Nauma, koji je pripadao pokretu nadrealizma. A pesnički performans „Pesničenje“ izvešće grupa „Škart“.

Izvor: Večernje novosti B.Đ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *