Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PRVO IZDANJE DARVINOVE KNJIGE NA AUKCIJI

Prvo izdanje knjige „oca evolucije“ Čarlsa Darvina „O poreklu vrsta“, koja je u vreme objavljivanja nazvana „knjigom koja je šokirala svet“, naći će se 30. aprila na aukciji u Norfolku, javio je BBC.

Darvin (1809-1882) je svoju teoriju prvi put objavio u novinama 1858, a godinu dana kasnije izdato je 1.250 primeraka knjige, koja je sadržala njegovu teoriju u potpunosti. Prvo izdanje prodato je u jednom danu, nakon čega je naknadno odštampano još šest izdanja.

Svi postojeći primerci se visoko vrednuju i očekuje se da će prvo izdanje Darvinove knjige, još uvek u originalnom povezu, dostići cenu od 25.000 funti.

Britanski naučnik, koji je knjigu pripremao pune 22 godine, objavio je kasnije još nekoliko dela – „Promenjivost životinja i biljaka pod domaćim uslovima“ (1868; The Variation of Animals and Plants Under Domestication), „Poreklo čoveka“ (1871; The Descent of Man ), „Ispoljavanje emocija životinja i ljudi“ (1872; The Expression of the Emotions in Animals and Man) i „Poreklo čoveka i selekcija u vezi sa polom“ (1872; The Descent of Man and Selection in Relation to Sex).

Vlasnik knjige je neimenovani stanovnik Norfolka.

Izvor: Blic Online

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *