Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

FESTIVAL KOJI I DALJE TRAŽI SVOJ ZNAČAJ


Sutra počinju Dani hrvatskog filma na kojima će biti prikazano 18 igranih, 13 animiranih, 18 doxa i obilje spotova i reklama

ZAGREB Projekcijama prvih programa dokumentarnih filmova u utorak u zagrebačkom SC-u počinju osamnaesti Dani hrvatskog filma, nacionalni festival kratkometražnog, dokumentarnog i namjenskog filma. I ovaj put hrvatska „mala“ kinematografija natjecat će se tijekom pet dana u šest selekcija (dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih, eksperimentalnih, namjenskih i glazbenih spotova).

S više-manje nepromijenjenim konceptom, Dani HF-a prošli su kroz čitavo razdoblje hrvatske samostalnosti, no posljednjih godina dojam struke je bio da ovaj festival nikad nije bio marginalniji.

Smisao skautskog festivala

Poznatiji autori: Nove će filmove prikazati Borivoj Dovniković, Nedjeljko Dragić, Goran Trbuljak, Dalibor Matanić, Boris Greiner, Nicole Hewitt i Goran Dević
Za dokumentariste, koji čine više od polovice programa, danas je kudikamo relevantniji ulazak u regionalni program Zagreb Doxa i Sarajeva. Animirani film ima Animafest. Kratki filmovi posljednjih godina imaju program „Kockice“ ZFF-a koji je prestižniji i koncentriraniji u kvaliteti. HTV – koji je nekad punio lavovski dio dana – potpuno je napustio TV dramu, a u velikoj mjeri i kreativni dokumentarac. U takvim okolnostima DHF je podosta izgubio prvotni smisao „skautskog“ festivala za nove talente. Tom dojmu pridonijela su i posljednja dva, prilično slaba izdanja.

Na 18. danima natjecat će se ukupno 18 igranih, 13 animiranih te 18 dokumentarnih naslova, uz obilje reklama i spotova. U produkcijskom smislu, upadljiv je izostanak HTV-a: on je u produkciji prisutan sa samo četiri dokumentarca i jednim igranim filmom. U igranom programu dominiraju studentski naslovi (njih sedam) te produkcija kino-klubova.

Četiri plesne škole

Od poznatijih autora, filmove na 18. danima imaju animatorski veterani Borivoj Dovniković i Nedjeljko Dragić, Goran Trbuljak, u igranoj konkurenciji filmom „Tulum“ pojavljuje se Dalibor Matanić, a u eksperimentalnoj Lukas Nola filmom „Foto atelje“, te Boris Greiner filmom „Novembar“. Od ambicioznijih dokumentaraca tu je „In Time“ zagrebačke Britanke Nicole Hewitt koji je snimljen u četiri plesne škole od Crne Gore do Hrvatske, te „Sretna zemlja“ najintrigantnijeg provokatora domaćeg Doksa Gorana Devića koji u filmu paralelno prati nostalgičarske ekskurzije u Kumrovec i Bleiburg.

Tu je i film „Duhovi Zagreba“ Jadrana Bobana koji priča o zagrebačkim antifašistima, a koji je već izazvao dosta pažnje na ZG Doxu.

Danski glumac iz Osijeka

Žiri festivala ove godine čine glumica Darija Lorenci, režiser Tomislav Radić i snimatelj Živko Zalar, u popratnom programu DHF će odvrtjeti i sve igrane filmove s ovogodišnje Pule, a tu je i nekoliko programa posveta. U povodu počasnog Oktavijana Zvonimiru Berkoviću bit će prikazana „Ljubavna pisma s predumišljajem“, projekcije restaurirane „Breze“ bit će hommage Tomislavu Pinteru i Mati Kukuljici, a jedan od gostiju festivala bit će i sjajni danski glumac podrijetlom iz Osijeka Zlatko Burić.

Zlatku Buriću – čovjeku koji je iz Hrvatske krenuo kao dramski amater, a u Kopenhagenu postao nacionalna zvijezda – bit će posvećena projekcija njegova najslavnijeg filma „Bleeder“ redatelja Nicolasa Wending Refna.

Ne propustiti

Loš dan za kapetana Kuku
Igrani film Marina Juranića i Hane Veček o jednom danu mlade majke oduševio je zimus na ZFF-u.

Tulum
Matanić je svoj drugi film o mladim ženama iz Hrvatske smjestio u Vukovar.

Vidimo se u Sarajevu
Vanje Sviličić je svoj film realizirala unutar projekta Sarajevo grad filma.

Intime
Dugometražni doks zagrebačke Britanke Nicole Hewitt prati četiri plesne škole iz različitih postjugoslavenskih država.

Splitski akvarel
Dokumentarac o plaži Žnjan Borisa Poljaka.

Sretna zemlja
Goran Dević prati ekskurzije „nostalgičara“ u Kumrovec i Bleiburg.

Rudijev leksikon
S dva jednominutna crtića u hrvatski se film vraća klasik zagrebačke škole Nedjeljko Dragić.

Izvor Jutarnji.hr Jurica Pavičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *