Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DINESKU GOSTOVAO NA SAJMU KNJIGA

NOVI SAD – Veliki rumunski i svetski pesnik Mirča Dinesku, počasni gost 15. Međunarodnog salona knjiga u Novom Sadu, razgovarao je večeras sa publikom i čitao pesme iz nedavno kod nas prevedene zbirke „Izlečen od pobune“, u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine.

Osim po izvanrednim pesmama i drugim književnim formama, Dinesku je široj javnosti poznat i po aktivnom učešću u rušenju režima Nikolae Čaušeskua krajem osamdesetih godina minulog veka ali je i kasnije nastavio da kritikuje društvene prilike u kapitalističkom sistemu u koji je, kako je rekao njegova zemlja „ušla preko noći, što ni Marks nije mogao da predvidi“.

Govoreći o prilikama u svojoj zemlji za vreme diktature i posle njenog rušenja, Dinesku je istakao da su kapitalizam u Rumuniji „kreirali upravo komunistički profesori koji sada, umesto marksizma predaju predmet ‘Teorija potrošačkog društva'“.

„Marksovih knjiga nije bilo u Rumuniji ni za vreme Čaušeskua a nema ih ni sad“, kazao je pesnik i potom pročitao nekoliko pesama iz svoje ranije knjige „Pijanstvo sa Marksom“.

Dinesku je podsetio da je u vreme diktature u njegovoj zemlji pisao pesme, pisaćom mašinom, koja je smatrana oružjem, „to oružje moralo je da bude prijavljeno policiji i svaki je pisac morao da sa svojom mašinom jednom godišnje ode u policijsku upravu kako bi bio identifikovan“.

On je, kako je rekao, to svoje oružje dobro iskoristio ali posle 1989. godine poezija više nije imala efekta (društveno-angažovanog) i morao je da pređe na druge metode kritike društva, pišući političke pamflete.

„Godinama sam pisao te pamflete i zaključio da ću ostariti tako kritikujući predsednike Rumunije, pa sam se zbog toga vratio poeziji“, rekao je Dinesku.

O pesnika koji je objavio više od 20 pesničkih knjiga, aktuelnog predsednika Udruženja pisaca Rumunije, govorili su Franjo Petrinović, Milan Nenadić i Ileana Ursu.

Izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *