Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SEĆANJE NA BATU

Atelje 212 obeležiće sutra sedmu godišnjicu smrti barda srpskog glumišta Danila Bate Stojkovića , projekcijom video snimka predstave „Korešpo­den­cija“ iz 1982. godine. Ta predstava, zasnovana na četvrtom tomu „Zlatnog runa“ Borislava Pekića, igrana je sa velikim uspehom na sceni Ateljea 212, od premijere 1980. čak 22 godine i izvedena je 298 puta.

Za ulogu Simeona Nje­govana Lupusa, Stojković je dobio Sterijinu nagradu za glumu. U toj kultnoj predstavi, po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Arsenija Jovanovića, igrali su i Zoran Radmilović, Mira Banjac, Milan Mihailović, Ružica Sokić, Petar Kralj i drugi.

Popularni i cenjeni glumac Stojković (11. avgust 1934 – 16. mart 2002)ostvario je zapažene uloge i u komadima Duška Kovačevića u Zvezdara teatru „Klaustrofobična komedija“ i „Profesionalac“, kao i u „Balkanskom špijunu“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Snimio je na desetine filmova, od toga nekoliko kultnih, koji su postali deo kulturne istorije srpskog naroda, kao što su „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“. Iz njegovog bogatog televizijskog opusa izdvaja se lik iz serije TV Beograd Bubuleja, po kojem je dugo i nosio nadimak.

Bata Stojković je dobio gotovo sve domaće glumačke nagrade, među kojima i dve za životno delo – u oblasti teatra „Dobričin prsten“ i u oblasti filmskog stvaralaštva „Pavle Vuisić“.

Izvor: Blic Online E.B.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *