Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

NEPOZNATA OSTVARENJA NOAR ŽANRA

Besplatne filmske projekcije u Domu omladine

U vreme kada se noar žanr vraća na velike ekrane u svom punom sjaju, Dom omladine u Beogradu pripremio je za ovaj vikend pravu filmsku poslasticu – ciklus „Nepoznata remek-dela – Film noir“. Na repertoaru su dva manje poznata ostvarenje koja odlično ilustruju raznolikost žanra: „Čudna ljubav Marte Ajvers“ i „Kretao se noću“.

„Čudna ljubav Marte Ajvers“ (USA, 1946, 116 minuta) reditelja Luisa Majlstona, koji će biti prikazan večeras, ostaće zabeležen u istoriji kao jedan od prvih filmova o ženskoj homoseksualnosti. Marta Ajvers je bogata naslednica koja krije strašnu tajnu iz prošlosti. Živi u braku s čovekom koga prezire, ali pravu ljubav oseća prema nekom potpuno neočekivanom… Uloge tumače: Kirk Daglas, Barbara Stenvik, Van Heflin.

Film „Kretao se noću“/“He walked by night“ (USA, 1948, 79 minuta) Alfreda Verkera i Entonija Mana biće prikazan sutra, 15. marta. Reč je o ostvarenju koje je inspirisano istinitim događajem i koje na izuzetno zanimljiv način prvi put na filmu koristi gotovo dokumentaristički pristup u režiji. Prilikom jedne pljačke Roj Martin ubije policajca, što će ga učiniti najtraženijim kriminalcem Los Anđelesa… U glavnim ulogama su Ričard Bejshart, Roj Roberts, Džek Veb. Film je značajan i po tome što je inspirisao jednu od najdugovečnijih američkih TV serija – „Dragnet“.

Projekcije filmova su od 19 časova, a ulaz je besplatan.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *