Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SRPSKI PISCI NA SAJMU U LAJPCIGU

0

LAJPCIGU Lajpcigu je večeras otvoren Međunarodni sajam knjiga, na kome se, među delima 2.100 izlagača iz 38 zemalja, predstavila i Srbija, knjigama Dragana Velikića, Vide Ognjenović, Ane Ristović i drugih pisaca.

Otvaranju sajma prisustvoavala je i delegacija srpskog Ministarstva kulture, s ministrom Nebojšom Bradić načelu, koji je danas s državnim ministrom vlade Nemačke Berndom Nojmanom razgovarao o kulturnoj saradnji dveju zemlja.

Posle godina uspona sajma knjiga u ovom gradu duge knjižarske tradicije, finansijska kriza je ove godine uticala na smanjen broja izlagača.

Ove godine ucestvuje oko 2.100 izlagača, što je za oko 300 manje nego prošle godine, preneli su nemački mediji, naglašavajući da je i površina na kojoj se izlaže smanjena za par hiljada metara kvadratnih.

Mediji ističu da su ovaj put u Lajpcig došla 44 pisca sa Balkana i 18 prevodilaca, i ukazuju da su se prvi put na ovom sajmu predstavile Bosna i Makedonija.

Na sajmu su i pisci iz Kine, Izraela, Amerike i drugih zemalja, a do 15. marta, kada se sajam zatvara, kroz njegove „odaje“ će proći, kako se očekuje, najmanje 1.500 pisaca iz celog sveta.

Težište koje sajamska publika godinama neguje i sada je literatura na nemačkom jeziku i književnost zemalja istočne Evrope, ističu mediji.

Posle sajma u Frankfurtu, sajam u Lajpcigu, koji ima tradiciji od pre Drugog svetskog rata, je drugi po veličini i već godinama ga posećuje oko 100.000 ljudi.

Večerašsnjem svečanom otvaranju sajma prisustvovali su, pored gostiju iz celog sveta, i vodeći nemački političari, kao i brojni umetnici.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *