Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLAZE ZAGUBLJENE PRIČE MARKA TWAINA

USPRKOS PIŠČEVOJ ŽELJI

Devedeset devet godina nakon smrti autora, dosad zagubljene i nikad objavljene priče i eseji Marka Twaina bit će tiskani u travnju. Objavit će ih HarperStudio, a za tisak je 24 teksta, koliko će ih biti u zbirci, uredio Robert Hirst. Urednik kaže da je Twain ostavio za sobom najveću kolekciju rukopisne građe od svih američkih pisaca 19. stoljeća, a izdavač Bob Miller tvrdi da su ti „tekstovi prekrasni, uzbuđujuće suvremeni i zaslužuju najširu moguću publiku“.

Bi li se s tom težnjom da njegovi rukopisi posmrtno dođu do što više čitatelja složio sam Mark Twain? Malo je vjerojatno! Slavni je pisac, naime, 1865. napisao pismo bratu u kojem izričito kaže: „Bolje ti je da sve to baciš u peć, jer ne želim da se ikakvi smiješni ‘književni ostaci’ ili ‘neobjavljena pisma Marka Twaina’ objavljuju nakon što me pokopate“.

Zbirka na sreću ipak izlazi. Naslovljena je „Tko je Mark Twain?“, prema anegdoti koju je sam pisac opisao u jednom eseju. Kad je trebao u New Yorku održati predavanje, grad je bio oblijepljen najavnim plakatima. Pred jednim plakatom Twain je prisluškivao razgovor dvojice muškaraca: prvi je upitao „Tko je taj Mark Twain?“, a drugi će: „Sam Bog zna – ja ne znam!“

Danas naravno svi znamo tko je Mark Twain i spremni smo uživati u novootkrivenim rukopisima. Usprkos Twainovoj želji!

Izvor: Vecernji hr (M. J.)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *