Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU U CENTRU „SAVA“

Film „Sveti Georgije ubiva aždahu“ u režiji Srđana Dragojevića, snimljen prema drami Dušana Kovačevića, premijerno će biti prikazan sutra u Centru „Sava“ u Beogradu, a dan kasnije i u Banjaluci (Republika Srpska). Producent i jedan od glumaca u filmu Zoran Cvijanović rekao je juče na konferenciji za novinare da će film 13. marta biti premijerno prikazan i u Nišu, dok će novosadska publika moći da ga pogleda čim bude pronađena adekvatna bioskopska sala u tom gradu.

Film „Sveti Georgije ubiva aždahu“, drugi film u istoriji srpske kinematografije na temu Prvog svetskog rata (posle „Marša na Drinu“), sniman je tri meseca tokom 2007. godine u Beogradu i na prostoru Delibladske Peščare, kao i na lokacijama u Republici Srpskoj i Bugarskoj, a koštao je oko 4,5 miliona evra, rekao je Cvijanović.

„Ovo je ratna melodrama, u kojoj, međutim, nisam insistirao na epskim momentima, jer nisam želeo da se takmičim s masovnim scenama iz partizanskih filmova 60-ih i 70-ih, već da snimim jednu intimniju priču, u kojoj se oseća i veliki upliv naše nesrećne skorašnje prošlosti“, rekao je novinarima reditelj Dragojević.

Radnja filma odvija se 1914. godine, u srpskom selu na granici s Austrougarskom. Počinje Prvi svetski rat i zdravi deo populacije je mobilisan. Invalidi koji su ostali u selu pokušavaju da iskoriste žene i sestre vojnika, a vesti o tome dopiru do ratnika u rovovima i uznemiravaju ih. Da bi sprečila pobunu, srpska komanda šalje invalide na front, pokušavajući tako da reši „neprijatnost“.

Neobični događaji, zasnovani na istinitoj priči, pozadina su za nesrećni ljubavni trougao u kojem su mladi ratni invalid Gavrilo (Milutin Milošević), lokalni žandar Đorđe (Lazar Ristovski) i njegova lepa žena Katarina (Nataša Janjić). Glumac Laza Ristovski rekao je da mu je uloga žandarma Đorđa jedna od najtežih do sada jer je reč o liku zasnovanom na principu antičkog heroja, spremnog da na svojim plećima ponese i svoju i tuđu krivicu.

Komentarišući završnu rečenicu u filmu, koja sugeriše da su ratovi i međusobna trvenja pratili Srbe kroz ceo 20. vek, autor scenarija Dušan Kovačević rekao je da je red da Srbija bar jedan vek odmori od ratova i da se nada mirnoj budućnosti.“Ja sam odavno sagoreo s ovom pričom, tako da od Dragojevićevog filma očekujem da bude neka vrsta autorske nadogradnje pisanog teksta, njegove vizuelne ekspresije, koja treba da mu da čaroliju“, rekao je Kovačević i dodao da je za sada video samo dve radne verzije filma.

Film je snimljen uz podršku evropskog filmskog fonda „Eurimaž“, vlada Srbije i Republike Srpske i nekoliko producentskih kuća, a prema rečima Zorana Cvijanovića, filmski materijal biće prikazan i kao televizijska serija. Uloge u filmu tumače i Bora Todorović, Milena Dravić, Branislav Lečić, Dragan Nikolić, Branislav Zeremski, Boris Milivojević, Slobodan Ninković, Mladen Andrejević i drugi.

Izvor: Danas/(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *