Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CIVILIZACIJE SVETA U NARODNOM MUZEJU

Iz filma „Zmijske boginje“

Međunarodna smotru arheološkog filma biće održana od 9. do 17. marta u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, a otvoriće je austrijsko ostvarenje „Putovanje u kolevku Evrope“ i nemački film „Troja – istinita priča“.

Revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog arheološkog filma prikazaće ove godine 25 filmova iz devet zemalja – Austrije, Belgije, Ita­­lije, Nemačke, Turske, Francuske, Švajcarske, Španije i Srbije.
– Izabrani filmovi odlikuju se visokim naučnim kvalitetom, ali i atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, te tako omogućavaju ne samo stručnjacima da se upoznaju sa dragocenim svetskim spomenicima. Filmovi predstavljaju važna otkrića iz različitih civilizacijskih perioda – napominje Gordana Grabež, PR Narodnog muzeja.

Budući da je ove godine deseta godina otkako se u Narodnom muzeju održava Smotra arheološkog filma, posetioci će imati prilike da u atrijumu Muzeja pogledaju i izložbu plakata i programa sa prethodnih smotri. Po prvi put biće organizovan i „Dečji dan arheološkog filma“, besplatan program, u okviru koga će 17. marta biti prikazana dva crtana filma. Premijerne projekcije održavaće se svakodnevno od 20 časova, dok se reprize mogu pogledati od 17 časova. Smotru organizuje Narodni muzej u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, „Gete institutom“, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom „Servantes“, Francuskim kulturnim centrom i ambasadama Belgije, Turske i Švajcarske.

Izvor: Blic Online M. Graf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *