Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

„FANTOM“ 29. MARTA U CENTRU „SAVA“

Dugoočekivani srpski igrani film Beogradski fantom biće premijerno prikazan 29. marta u Centru „Sava“, a na redovnom bioskopskom repertoaru biće od 2. aprila, najavio je distributer „Tak“. Debitantski dugometražni film Jovana Todorovića i Bogdana Petkovića zasnovan je na urbanoj legendi i govori o Vladi Vasiljeviću, Beograđaninu koji je 1979. bio velika atrakcija sa svojim belim poršeom i vratolomnim noćnim vožnjama po Beogradu. Glavne uloge tumače Milutin Milošević, Radoslav Milenković i Marko Živić.

Fantom“ je, kako se kasnije ispostavilo, ukrao beli porše targa 911-f, a zatim desetak večeri izluđivao policiju jureći velikom brzinom na Slaviji, ali i uveseljavao građane koji su masovno dolazili da to gledaju, sve dok nije uhapšen. Film je prvenstveno igrani, s tim što postoje dokumentarne epizode začinjene intervjuima i arhivskim snimcima, a na snimanju je korišćen autentični porše. Muzičku pratnju čine pesme Bisere Velentalić i neobjavljeni snimci džez orkestra Radio Beograda.

Prema ideji autora, fenomen „beogradskog fantoma“ predstavljen je u filmu kao simbol prkosa sistemu, prva pukotina komunističkog režima, legenda koja živi i koja je nadživela one koji su pokušali da je suzbiju. Film je snimljen pre tri godine, a postprodukcija se odužila „iz materijalnih razloga“.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *