Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

DISOVA NAGRADA NIKOLI VUJIČIĆU

Disova nagrada za 2009. biće dodeljena beogradskom pesniku Nikoli Vujičiću iz Beograda, rečeno je na konferenciji za novinare u Čačku. Odluku je doneo žiri u sastavu Milutin Petrović, Mihajlo Pantić, Tanja Kragujević, Ljiljana Šop i Nenad Šaponja. Nagrada će, po tradiciji, biti uručena na završnoj svečanosti pesničke manifestacije Disovo proleće.

Vujičić je rođen 1956. u Velikoj Gradusi na Baniji. Bio je urednik časopisa Znak, glavni i odgovorni urednik listova Književna reč i Zadužbina. U Književnoj omladini Srbije uređivao je ediciju za prvu knjigu „Pegaz“ i biblioteku „Raskršća“. Sada je urednik u nekoliko izdavačkih kuća i redakcijama časopisa i predsednik Skupštine Srpskog književnog društva. Snagom pesničkog dara ostvarenog u raznovrsnom, a celovitom poetskom opusu, Vujičić se tokom poslednjih dvadesetak godina izdvojio kao osoben, prepoznatljiv i u svemu realizovan stvaralački glas, rečeno je novinarima.

Vujičić je autor sedam pesničkih knjiga, čiji se najveći dometi tretiraju u upravo izašloj knjizi izabranih pesama Zvuk tišine. Taj pesnik „neprekidno uznemireno i duboko oseća i prezentuje egzistencijalnu i stvaralačku dramu čoveka savremenog doba, na poseban način uspostavlja vezu s temeljnim pesnikom srpske moderne lirike Vladisavom Petkovićem Disom“.

Izvor: Građanski list

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *