Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

IZLOŽENO PISMENO IZVINJENJE EGDARA ALANA POA IZDAVAČU

Pismo u kojem se Edgar Alan Po izvinjava izdavaču zbog toga što previše pije, izloženo je na Univerzitetu Virdžinije povodom 200 godina od rođenja tog američkog književnika.

U pismu koje je 1842. uputio iz Filadelfije, Po navodi da je njegov prijatelj, pesnik i advokat Vilijam Ros Volas, kriv zbog toga što je prilikom posete Njujorku previše pio i nedolično se ponašao.
Univerzitet je pismo od 18. jula 1842. kupio na Sotbijevoj aukciji nakon što je ono godinama bilo u privatnom vlasništvu. Uprava univerziteta odbila je da otkrije cenu pisma, uz napomenu da je kupljeno uz pomoć države.

„Da li biste bili toliko ljubazni da na najbolji mogući način posmatrate moje ponašanje u Njujorku? Mora da ste dobili iskrivljenu sliku o meni – ali, jednostavna je istina da je Volas insistirao na piću i nisam znao šta sam radio i govorio“, napisao je Po u pismu njujorškim izdavačima Džeju i Henriju Langliju.

Pisac pismo završava nadom da će Langlijeve ponovo videti „pod boljim okolnostima“.

Sadržaj pisma objavljen je pred otvaranje izložbe posvećene Poovom stvaralaštvu, kratkom životu i misterioznoj smrti u 41. godini. Izložba „Iz senke: Život i baština Edgara Alana Poa“ biće otvorena u subotu i trajaće do 1. avgusta.

Izvor: Blic Online/Beta – AP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *