Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

20 GODINA BITEF TEATRA


Jubilej najmlađeg pozorišta

Beogradsko pozorište BITEF tetatar obeležilo je 20 godina rada, svečanim skupom u Skupštini Beograda i premijerom predstave Zimske bašte reditelja Nikite Milivojevića.

Na svečanom skupu u Skupštini Beograda pušten je snimak sa otvaranja BITEF tetara iz 1989. godine, kao i govor Mire Trailović koja je jedan od osnivača BITEF festivala i po čijem imenu se zove skver na kome se nalazi BITEF teatar.

Reditelj Nikita Milivojević je u Skupštini Beograda rekao da je cilj BITEF tetara oduvek bio da bude internacionalno pozorište i da širi ideje festivala.

Biti na čelu BITEF teatra je posebna čast, jer je taj teatar metafora za drugačije pozorište. Dobro alternativno pozorište oživljava pozorišnu sredinu i mi želimo da BITEF tetar prepustimo onima koji nas prevazilaze maštom, snagom i umećem , rekao je on.

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da BITEF tetar nije izgublo ono što ga je krasilo na samim počecima tog pozorišta i da još poseduje entuzijazam i svežinu.

BITEF traga za novim pozorišnim oblicima, savremenim plesom, teatrom i proširuje svoje delovanje i zbog toga ima značajnu ulogu u zemlji i inostranstvu , rekla je ona.

Prema njenim rečima, tokom 20 godina postojanja BITEF tetar je izveo 120 premijernih predstava, od kojih deo u sopstvenoj produkciji, a da nikad nije imao stalno zaposlene glumce, već razne ansamble i talentovane umetnike koji su gostovali u tom pozorištu.

BITEF teatar otvoren je 1989. godine u prostoru rekonstruisane evangelističke crkve na Dorćolu, a njegovo osnivanje pokrenula je Mira Trailović.

U okviru obeležavanja 20 godina postojanja BITEf teatra, u tom pozorištu je izvedena predstava Zimske bašte reditelja Nikite Milivojevića, u kojoj glavne uloge igraju Vladimir Aleksić, Miljan Prijeta, Danijel Ugrenović, Mariana Aranđelović i Peđa Damjanović.

Izvor: RTV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *