Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KNJIGA „DOMAĆE IGRALIŠTE PURIŠE ĐORĐEVIĆA“

Knjiga „Domaće igralište Puriše Đorđevića“ autora Miloša Jevtića, u izdanju „Beogradske knjige“, predstavljena je u Centru „Sava“, u okviru 37. Festa.

Mladomir Puriša Đorđević

Knjiga je posvećena životu i delu veterana srpske kinematografije, sastavljena većim delom od dijaloga koje je autor Miloš Jevtić vodio sa Đorđevićem u emisijama Radio Beograda, a završava se tekstom reditelja koji govori o svojim iskustvima i događajima vezanim za film.

Jevtić, koji je autor 178 knjiga o značajnim ličnostima Srbije, istakao je da će knjiga sačuvati sve one razgovore koji se, kada se jednom emituju putem radija, brzo zaborave.

Uvek na „domaćem igralištu“

Govoreći o Đorđeviću, autor je kazao da je reč o ličnosti koja je „uvek na domaćem igralištu, bilo da je reč o filmu, književnosti, novinarstvu ili prijateljstvu“.

Direktor izdavačke kuće „Beogradska knjiga“ Milan Tasić, ističući da između korica knjige može stati mnogo više, nego u jednom filmu, rekao je da Jevtićevo delo iz drugog ugla daje poetiku koja se vidi i u filmovima Puriše Đorđevića.

Snimiću film u 90-toj

„U knjizi se govori i o rodnom gradu Đorđevića – Čačku, odlasku mladih u rat, Đorđevićevom boravku u logoru u Smedervskoj Palanci i odšteti koju je kasnije dobio i iskoristio za snimanje filma, o svemu onome što je uticalo na Đorđevića da ceo svet bude njegovo igralište“, objasnio je Tasić.

Đorđević je, u šali ili ne, posavetovao čitaoce da ne čitaju ovu knjigu, jer je „suviše opširna i lažirana“, uz konstataciju da se u srpskoj literatiri uopšte malo govori istina i uvek se sakrivaju detalji, naročito „po pitanju ljubavi“.

Odgovarajući na očekivanja svojih prijatelja Jevtića, Tasića i Bore Draškovića da u budućnosti snimi još niz filmova, Đorđević je izričito obećao da više neće pisati knjige, niti snimati filmove.

„Jednom prilikom su mi rekli ‘prestani, nemaš više talenta’, možda ću ga ponovo dobiti u 90. godini, pa čekam tu poruku“, rekao je Đorđević.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *