Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

USTANOVLJENA „POVELJA GECA KON“

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ ustanovilo „Povelju Geca Kon“ koja će se dodeljivati istaknutim kulturnim i javnim radnicima, dugogodišnjim radnicima i članovima redakcije. Svečana dodela polovinom aprila.

„Povelja Geca Kon“ koju je ustanovilo izdavačko preduzeće „Prosveta“ dodeljivaće se istaknutim kulturnim i javnim radnicima, dugogodišnjim radnicima u članovima redakcije „Prosvete“, saopštilo je to preduzeće.

Prema odluci Upravnog odbora „Prosvete“, Povelja će se dodeljivati i „svima koji su svojim ukupnim delanjem ostavili značajan trag i ostvarili doprinos razvoju izdavaštva, knjižarstva i unapređenju literature uopšte“.

O kriterijumima za dodelu Povelje staraće se savet, a svečana dodela se očekuje polovinom aprila.

„Uzimajući u obzir da se okončanjem privatizacije završava važna epoha u istoriji naše najstarije izdavačke kuće, Upravni odbor smatra da je neophodno na odgovarajući način iskazati poštovanje i zahvalnost ljudima koji su predanim radom zadužili srpsku literaturu i izdavaštvo“, naveo je Upravni odbor „Prosvete“.

Odlukom se dodatno štiti osnovna delatnost preuzeća i čuva uspomena na Gecu Kona, tragično stradalog pionira srpskog izdavaštva.

Rođen je 2. avgusta 1873. u Čongradu, u današnjoj Mađarskoj, kao sin rabina u poznatoj jevrejskoj porodici.

Gecu Kona i njegovu porodicu ubio je nemački okupator u Srbiji 1941. godine. Mesto Gecinog stradanja nije poznato.

Ostali članovi porodice, žena Lujza Vajs, ćerke Elvira i Malvina, njihovi muževi Franjo Bah i Leopold Hercog, kao i njihova deca, streljani su kod mesta Jabuka blizu Pančeva u jesen 1941. godine. Celokupna imovina im je zaplenjena, a najvredniji deo knjižnog fonda prenešen je u Nacionalnu biblioteku u Beč.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *