Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KLINTU ISTVUDU POČASNA ZLATNA PALMA

Američkom glumcu i režiseru Klintu Istvudu uručena je specijalna Zlatna palma za celokupnu karijeru, tri meseca pre početka kanskog festivala, javile su svetske agencije.

Predsednik festivala Žil Žakob priznanje je Istvudu uručio u sredu, na privatnoj ceremoniji u jednom ekskluzivnom pariskom restoranu.

Istvud (78) je izjavio da je „veoma, veoma polaskan“ nagradom.

„Volim da budem u Francuskoj, ovde se osećam kao kod kuće, daleko od kuće“, naveo je glumac i napomenuo da je zahvalan francuskim filmskim kritičarima koji su ga podržavali od početka režiserske karijere 1970, dok je kritika u SAD bila uzdržana.

Klint Istvud, koji je imao pet filmova prikazanih u Kanu, između ostalog prošle godine „Zamenu“ a ranije „Mističnu reku“ i „Bird“, bio je 1994. i predsednik žirija festivala.

Američki sineasta u Francuskoj boravi povodom promocije svog novog filma „Gran Torino“ u kojem igra veterana iz korejskog rata, okorelog rasistu i reakcionara.

„On je veliki umetnik, čovek koji poseduje izuzetne ljudske kvalitete i koji je dostigao jednostavnost u glumi i režiji, svojstvenu velikim američkim autorima“, izjavio je Žakob Frans presu.

Festival u Kanu se ove godine održava od 13. do 24. maja.

Izvor: Blic Online /Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *