Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

KOSTUR MAMUTA ISPOD SHOPING CENTRA

Riječ je o prvom mamutu pronađenom na losangeleskom nalazištu fosilnih ostataka, a tu su još i kosti sabljozubih mačaka, bizona, vukova…

Mamutovi zubi impresivnih dimenzija, kao i ostatak kostura obogatit će paleontološku zbirku losangeleskog muzeja Page

Foto: AFP

U losangeleskom trgovačkom centru u četvrti The Miracle Mile, ispod nekadašnjeg parkirališta trgovine May Co. iskopan je potpuno očuvani kostur mamuta!

Spektakularno otkriće

Riječ je o kolumbijskom mamutu muškog spola, s deset metara dugim kljovama i o prvom pripadniku svoje vrste ponađenom na toj lokaciji. Spektakularno otkriće američki su znanstvenici predstavili javnosti kao najnoviji plod višegodišnjeg rada na poznatom nalazištu fosilnih ostataka u središtu Los Angelesa, čuvenom La Brea Tar Pitsu.

Od prošlog ljeta ondje se ozbiljno proučavaju nalazi fosila iz ledenog doba koji su otkriveni 2006. g. Nalazište je izuzetno veliko, izdašno, a otprije se govorilo da su jame katrana dom za više od tri milijuna fosila. Da bi se znanstvenici mogli fokusirati na novo otkriće, na Projekt 23 – imenovan po 23 kontejnera s iskopanim blokovima zemlje – zaustavljena su daljnja iskopavanja u rovu 91, jednom od najbogatijih gradskih iskopa na svijetu. U šest mjeseci intenzivnog rada izraživački je tim izvadio i obradio 700 uzoraka.

Blok od 56 tona

U 23 sanduka s danas nepostojećim životinjskim i biljnim vrstama ima svega pomalo. Osim mamuta spominju se lubanja američkog lava i kosti sabljozubih mačaka, vukova, bizona, konja i drugo.

Posao je bio vrlo zahtjevan. U međuvremenu je s posebnom pažnjom iz 16 jama pored starog rudnika katrana, pažljivo u blokovima izvađen cio sadržaj, kosti zajedno sa zemljom. Obložen daskama radi zaštite, ogromni teret od kojih su neki od 23 komada vagali od tri do pedeset i šest tona, prebačen je u istraživački centar Muzeja Page, koji se brine o svemu dosad iskopanom na tom terenu.

Osnovao ga je prije četrdeset godina George C. Page, spretni momak iz Nebraske, koji je u Kaliforniju došao kao šesnaestogodišnjak zbog slatke naranče. Ranč La Brea Tar Pits s muzejom prapovijesnih životinja, kažu, spektakularan i inovativan kao za Spielbergov „Jurski Park“.

Količina novih nalaza je tolika da će udvostručiti zbirku Muzeja Page koji poziva na obilazak lokacije sa sloganom: Vratite se u Los Angeles kakav je bio prije 25.000 godina.

Paleontolozi Muzeja Page novog su ljubimca, mamuta, nazvali Zed.

Izvor: Večernji hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *