Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

ZOMBIJI U SRPSKOM FILMU

37. FEST

Ken Fori (Foto S. Jotić)

Posle premijera u glavnom programu 37. Festa, igrani film „Zona mrtvih“ u zajedničkoj režiji debitanata Milana Konjevića i Milana Todorovića, od danas se prikazuje u domaćim bioskopima. Reč je o prvom srpskom horor filmu o zombijima, čija je radnja smeštena u Pančevo, jedan od najzagađenijih srpskih gradova, gde se posle ekološke katastrofe ljude pretvaraju u hodajuće mrtvake.

Reditelji Konjević i Todorović ne kriju da su film snimili po uzoru na horore Džordža Romera i Džona Karpentera i američke filmove iz osamdesetih godina 20. veka. Konjević dodaje da je njihov film „izjava ljubavi prema Romeru i Karpenteru“.

Ne očekujem da se film svima svidi, jer je on sniman za određenu vrstu publike, kaže Vukota Brajović, producent filma i jedan od glavnih glumaca. Brajović sa zadovoljstvom ističe da „Zona mrtvih“ predstavlja osveženje u domaćoj kinematografiji.

U ovom filmu koji je snimljen na engleskom jeziku igraju naši glumci: Miki Krstović, Nenad Ćirić, Živko Grubor, Iskra Brajović, Marko Janjić, Bojan Dimitrijević, kao i glumci iz inostranstva, Emilio Roso iz Italije, Amerikanka Kristina Klib, i Ken Fori iz SAD-a, koji je igrao u Romerovom horor klasiku „Zora mrtvaca“.

– Kada sam pozvan da snimam u Srbiji, početkom prošle godine, znao sam da se ovde ratovalo, ali nisam bio upoznat ko sa kim i protiv koga, niti me se to ticalo. Došao sam, ljudi mi nisu zamerili što sam Amerikanac i uklopilismo se,rekao je Fori u susretu sa novinarima na beogradskom festivalu.

Pored Forija, gosti Festasu i Emilio Roso, kao i predstavnici koproducenata, koji su najavili da će „Zona mrtvih“ na leto početi da se prikazuje u Španiji, a očekuje se da se u isto vreme distribuira i u Italiji. Film „Zona mrtvih“ je realizovan u koprodukciji naših filmskih kuća „Talking Wolf Production“, „Pink film internacional“ i „Viktorija film“ i partnera iz inostranstva, „ABS Production“ i „Tress Pictures“.

Izvor: Politika I. A.

—————————————————–

Reditelji u trci za „Politikinu“ nagradu

Gosti 37. Festa su Arsen Azatjan, reditelj jermenskog filma „Povratak bludnog sina“, i Bakur Bakuradze, autor ruskog dela „Šuljtec“ (na programu večeras u 20.30 u dvorani Kulturnog centra Beograda), čiji se filmovi prikazuju u programu „Evropa van Evrope“ u konkurenciji za „Politikinu“ nagradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *