Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

CENZURA ZBOG ŠEIKA

BRITANSKOJ spisateljici i novinarki „Obzervera“ Džeraldini Bedel zabranjeno je gostovanje na Međunarodnom književnom festivalu u Dubaiju, od 26. februara do 1. marta, jer je u romanu „Zaliv među nama“ („The gulf betnjeen us“), koji uskoro objavljuje „Pingvin“, jedan lik, šeik Rašid, homoseksualac!

Najveći britanski izdavač nameravao je da ovaj roman premijerno predstavi u Dubaiju, jer je tema vezana za područje Bliskog istoka. Organizatori festivala su to u prvi mah prihvatili, ali potom, kada su roman pročitali, zaključili su da je neprimerenog sadržaja i odustali od promocije. Ne žele, kako su naveli u obrazloženju na zvaničnom sajtu, da prvo održavanje festivala bude obeleženo kontroverznom knjigom!

Autorka je, pak, izjavila medijima da su joj organizatori poslali krajnje komičan spisak razloga
zbog kojih ne može da učestvuje na ovoj manifestaciji.
Ona tvrdi da se u romanu samo indirektno spominje da bi jedan od minornih likova mogao biti homoseksualac, što u knjizi nigde nije potvrđeno. Po njenom mišljenju, razlog zbog koga je ne žele u Dubaiju je to što se deo radnje zbiva tokom velikog muslimanskog praznika – ramazana. Bedelova je opisala svoj roman kao nestašnu, romantičnu komediju, a ne ozbiljnu knjigu, o samohranoj majci s troje dece, u izmišljenoj zalivskoj državi.

PODRŠKA

KANADSKA spisateljica Margaret Atvud, i pored toga što su je organizatori najavili kao jednu od najvažnijih gošća, solidarisala se sa svojom koleginicom i, kako kaže, zbog cenzure otkazala učešće na književnoj manifestaciji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Još neki pisci odustali su od posete Dubaiju.

Izvor: Večernje novosti D.B. M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *