Projekat književnog kluba KNJAŽEVAC

PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE „MEŠA SELIMOVIĆ“

Književnu nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu u protekloj godini dele Petar Sarić za roman „Sara“ i Vladimir Kecmanović za „Top je bio vreo“.

Nagrađene knjige dobile su po 14 glasova Velikog žirija koji je činilo 49 kritičara, a koji su za nagradu predložili čak 75 naslova.

Na drugo mesto plasirao se roman Vladimira Pištala, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Tesla, portret među maskama“ sa 12 glasova, knjizi Aleksandra Gatalica „Nevidljivi“ pripalo je treće mesto.

Dragomir Brajković sa knjigom poezije „Pesma u pesmi“ nalazi se na četvrtom, „Hamam Balkanija“ Vladislava Bajca na petom mestu.

Sarić (72) je u pisanoj izjavi poručio da ga je “ radosni glas koji je zalutao u bespuća Šare zaslepio“ ali da mu ova nagrada pruža osećanje da ga je „Meša Selimović smestio pod svoj skut i zaštitio“.

„Čitajući Selimovića nama se otvaraju oči kojima, kao da nisu naše, vidimo što pre nismo videli i uši kojima, kao da nisu naše, čujemo što pre nismo čuli i zbog toga, i ovde na Brezovici, ništa nije kao što je juče bilo“, napisao je laureat.

„Navikao sam da u poslednje vreme nagrade primam u paru i ljudi sa kojima sam ih delio postali su mi dobri prijatelji“, rekao je Kecmanović.

Ovo je tek drugi put da su nagradu podelila dva pisca. Prvi put se to desilo baš 1988. godine kada je prvi pu dodeljena i to Dubravki Ugrešić za „Forsiranje romana reke“ i Miloradu Paviću za „Predeo slikan čajem“, ispričao je Bogutović.

Nagrada, koja se sastoji od skulpture sa likom Meše Selimovića (rad MIroslava D. Savića) povelje i novčanog iznosa, biće uručena na svečanosti u Skupštini grada Beograda 10. marta.

Izvor: (Tanjug/MONDO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *